© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
25.05.2015 11:37:07

Čebulj & Gasparini: Dva obraza, en(ak) cilj

Drago Wernig - TAKA

Slovenska izbrana vrsta upa, da se bo v nedeljo zvečer veselila pete zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo, potem ko je na prvi tekmi v Mariboru s 3:0 ugnala Portugalsko.

Čeprav bi tisti, ki tekme niso spremljali, lahko sklepali, da so varovanci Andree Gianija do zmage prišli z lahkoto, je bila zmaga zelo prigarana. Predvsem prvi niz je bil vse kaj drugega kot brez napak, tudi v drugem so domačini zaostajali, nato pa jih je rešila serija izjemnih začetnih udarcev Mitje Gasparinija, ki je, vsaj tako je bilo videti s tribun Dvorane Tabor, tudi psihično zlomila Portugalce. Da je bil v pravo smer storjen le prvi korak, se zavedajo tudi igralci. "V začetku tekme sicer neke hude nervoze ni bilo, vsi smo vajeni težkih tekem, je pa bilo prisotne nekaj negotovosti, ker v pripravljalnem obdobju nismo igrali prijateljskih tekem, zato nismo vedeli, kaj pričakovati ob serijah točk in raznih drugih situacijah. V treh tednih treningov smo se dobro ujeli, zato nam tega ni manjkalo, igra nam je danes stekla. Zdaj imamo visoko prednost, tri točke so naše, videli smo, da jih lahko premagamo," je bil odločen Gasparini, ki se je po koncu tekme poveselil tudi z navijači iz Verone, ki so ga glasno spodbujali in se mu priklonili pri vsakem asu, torej skupno sedemkrat.

930-34-gasparini

Z enakim ciljem, toda z bolj poklapanim obrazom, se je skupaj s reprezentančnimi kolegi veselil Klemen Čebulj. Igralca Ravenne je Giani pričakovano uvrstil v prvo šesterko, ki je napadala Portugalce, skupaj s Tinetom Urnautom sta že v preteklosti tvorila uspešen koroški dvojec, tokrat pa mlajšemu od njih igra ni stekla, prav tu pa še obstajajo velike rezerve. Selektor ga je bil tako primoran zamenjati z Alenom Šketom. "Oceno prve tekme dodatnih kvalifikacij bi s šolsko oceno ocenil s štiri. Kaj je manjkalo do pet? Bilo je malo preveč nezbranosti na začetku predvsem z moje strani," je bil po tekmi samokritičen Čebulj in nadaljeval: "Manjkale so nam boljše igre v bloku in obrambi in malo več agresivnosti v napadu. Če to izboljšamo, imamo zelo dobre možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Lahko pa pričakujemo predvsem bolj agresivne Portugalce na servisu, mislim, da bo to ena od glavnih sprememb na njihovi strani, poleg tega da bodo zdaj igrali pred svojimi gledalci."

 Tako kot praktično vsi reprezentanti je tudi Čebulj, ki se je v nekaj sezonah že uveljavil v Italiji, zadovoljen z delom in pristopom novega selektorja. "Mislim, da smo dobro pripravljeni in o neuvrstitvi na evropsko prvenstvo sploh ne razmišljamo. To je naš prvi cilj, nato pa upam na preboj v drugi del evropskega prvenstva in na to, da bomo končno le zmagali v evropski ligi, da se uvrstimo v svetovno ligo."