© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
24.05.2015 23:17:39

Montoyi 500 milj Indianapolisa

Reuters

Juan Pablo Montoya (Penske Chevrolet) je zmagovalec tradicionalne dirke 500 milj Indianapolisa.

Na 99. izvedbi dirke, ki poleg preizkušnje formule ena v Monaku velja za eno klasičnih, je bil drugi Kolumbijčev moštveni kolega Avstralec Will Power.

Domačin Charlie Kimball (Chip Ganassi Chevrolet) je bil tretji, tik za njim pa je končal Novozelandec Scott Dixon.

Za Montoyo je bila to druga zmaga na prestižni dirki po letu 2000. Za nekdanjega uspešnega voznika formule ena in udeleženca ameriške serije Nascar je zmaga prišla nekoliko nepričakovano.

S poškodovanim zadnjim krilcem dirkalnika je vozil na 30. mestu, toda v zadnjih petih krogih je, potem ko se je prebil v ospredje, poskrbel za razburljiv boj. V njem sta bila do konca v igri za zmago še Power in Dixon, gledalci so videli nekaj menjav v vodstvu, nazadnje pa je Kolumbijec slavil s 104 tisočinkami prednosti.

Montoya se je po dolgih letih lani vrnil v formulo Indy. "Bilo je sijajno. Vredna je več, kot je bila moja prva. To je tisto, kar je najbolj privlačno pri Indyju, boj do zadnjega metra. Imel sem dobre občutek, avto pa je deloval fantastično," je navdušeni zmagovalec povedal po velikem uspehu.

Za ekipo Penske je njegova zmaga že 16. na 500 miljah ovala v Indianapolisu. Kolumbijec pa je popravil še en rekord Indianapolisa - njegova uspeha v letih 2000 in 2015 sta najbolj oddaljeni zmagi dirkačev, ki so slavili več kot enkrat: A.J. je pred tem poskrbel za deset let razmaka med zadnjima uspehoma (1967 in 1977).

Lanski zmagovalec Američan Ryan Hunter-Reay tokrat ni bil konkurenčen v boju za vrh in je dirko končal na 15. mestu.

V Indianapolisu, kjer se že pripravljajo na jubilejno 100. izvedbo leta 2016, je bilo tudi nekaj manjših nesreč, a se nobena ni končala s težjimi posledicami za udeležence. Edina nekoliko resnejša se je zgodila med treningi v boksih, ko je James Davison zadel enega od mehanikov v ekipi tekmecev, ki so ga morali prepeljati v bolnišnico.