© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
26.05.2015 11:37:49

Kanuisti močnejši kot lani

Arsen Perić

Pred slalomisti na divjih vodah je prvi vrhunec sezone - člansko evropsko prvenstvo. To bo letos potekalo v nemškem Markkleebergu, kjer je bilo leta 2010 že na sporedu evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane, leta 2011 pa tudi tekma za svetovni pokal. V Nemčiji bo tekmovalo dvanajst slovenskih predstavnikov, ki so že nekaj dni na prizorišču.

Slovensko ekipo, v kateri jih ima precej že izkušnje s to progo, v Markkleebergu sestavljajo kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, slednji bo skupaj s Sašem Taljatom nastopil tudi v konkurenci dvojcev, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak in kanuistki Nina Bizjak ter Alja Kozorog.

Člansko EP bo le eno izmed pomembnejših mednarodnih tekmovanj v letu 2015. Najpomembnejše sledi v drugi polovici septembra, ko bo v Londonu potekalo člansko svetovno prvenstvo, ki bo obenem tudi kvalifikacijska tekma za dodelitev olimpijskih kvot. Še pred tem slalomiste čaka pet tekem svetovnega pokala v Pragi, Krakovu, Liptovskem Mikulašu, La Seu d'Urgellu in Pauju, mladince in mlajše člane (do 23 let) pa tudi evropsko prvenstvo v Krakovu.

bozic taljat nt
arhiv Ekipe24

Glede na pretekle zelo uspešne sezone želje tudi letos niso skromne, a reprezentanti so pred sezono pri napovedih previdni. Nenazadnje slalom na divjih vodah ni odvisen le od dnevne forme, temveč tudi od številnih zunanjih dejavnikov. Na obeh tekmovanjih v Markkleebergu je nastopil tudi Benjamin Savšek - na EP za mlajše člane je zasedel sedmo mesto, na svetovnem pokalu leto kasneje pa je bil mesto višje, šesti.

"Vsekakor bom poskušal dirkati najbolje kot lahko na vsaki tekmi. Sposoben sem priti med deseterico, tam pa je zelo tanka linija med zmagovalno vožnjo in tem, da vmes narediš kakšno napako. V finalu bom dal vse od sebe in upam, da bo prišel kakšen velik uspeh. Kanuistična ekipa je letos tako močna kot lani, če ne celo bolj. Upam, da bomo ubranili naslov evropskih prvakov," je bil optimističen Savšek, ki je na nemških tleh že osvojil posamično kolajno z evropskih prvenstev. Leta 2012 je bil v Augsburgu tretji.

Tretji član kanuistične ekipe je Luka Božič, ki bo tako kot že zadnji dve sezoni tudi letos tekmoval v kanuju eno- in dvosedu. "Na dvojni program sem se že kar navadil, saj je to moja tretja sezona v dveh disciplinah. V prvi smo se še nekoliko lovili, že lani pa je bilo vse pod nadzorom. O ciljih ne bi govoril. Lanska sezona je pozabljena, letos imava nove izzive. Glavna tekma bo svetovno prvenstvo. Vse moči usmerjava v to tekmo in upam, da bova tam najbolje pripravljena," je dejal Luka Božič, lani s Taljatom tudi svetovni prvak.

peter kauzer 85
Arsen Perić

V pretekli sezoni je imel težave s poškodbo kajakaš Peter Kauzer, ki je po izpahnjeni rami potreboval pol leta, da se je znova usedel v čoln. "Z veseljem pričakujem tekmovanja. Upam, da bom zdržal do konca sezone, da me ne bo prej kaj ustavilo. Rama je dobro, tudi počutim se dobro. Če bom na EP prikazal vožnje, kot jih znam, sem še vedno dovolj hiter za stopničke. Tekem v letošnji sezoni ne bom izpuščal. Glavna tekma, kot za vse, bo svetovno prvenstvo, kjer bodo delili kvote za olimpijske igre. Tudi zaradi sistema, ki ga imamo, je dobro, da si na tisti tekmi pripraviš čim boljši teren za naslednje leto, za izbirne tekme pred olimpijskimi igrami v Riu," je dejal Kauzer.

Prvenstvo se bo začelo v četrtek, tekmovanja pa v petek zjutraj s kvalifikacijami vseh kategorij. V soboto se bodo za kolajne v posamični in ekipni konkurenci potegovali kanuisti, kajakaši in kanuistke, v nedeljo pa še kajakašice in kanuistični dvojci.