© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
26.05.2015 08:29:23

Kjer je dim, je tudi ogenj

Reuters

Za odlično madžarsko plavalko Katinko Hosszu , ki ima vzdevek železna lady, so nedavno nekateri mediji v ZDA in tudi doma na Madžarskem začeli namigovati, da je odlične rezultate v zadnjem letu dosegla s pomočjo prepovedanih poživil.

Najprej je treba jasno povedati, da Hosszujeva na testiranjih (bilo jih je zelo veliko) nikoli ni imela v krvi ali urinu prepovedanih poživil niti ni bilo prevelikih odstopanj v njenem biološkem potnem listu. Katinka je osebna prijateljica madžarskega predsednika Viktorja Orbana in ponos madžarskega športa, danes pa zagotovo najbolj vsestranska plavalka na svetu. Še vedno ima v lasti pet svetovnih rekordov v kratkih bazenih (100, 200 in 400 metrov mešano ter 100 in 200 hrbtno).

929-36-hosszu1 pm
Profimedia

Hosszujeva je na zadnjem mitingu serije pro swim v ZDA (serija ima šest mitingov od novembra lani do junija letos) v dveh dneh tekmovala v sedmih disciplinah in zmagala v šestih (200 prosto in 400 mešano prvi dan, 200 delfin in 100 metrov hrbtno drugi dan ter 200 mešano in 200 hrbtno tretji dan) in je trenutno v prepričljivem vodstvu med dekleti v tem tekmovanju. Mnogi so postali pozorni predvsem na rezultata, ki ju je dosegla tretji dan v razmiku 16. minut. Na 200 mešano je dosegla najboljši letošnji rezultat na svetu, na 200 hrbtno pa tretjega najboljšega. Ni slabo za tekmovalko, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo in je sredi ubijalskih treningov. Na tej tekmovanjih se da precej zaslužiti, Katinka pa je postala prva med športniki, ki je samo z nagradami na tekmah zaslužila več kot milijon ameriških dolarjev.

Samo amaterji so pozitivni na dopinških testih in brez dokazov so vsa namigovanja samo golo ljubosumje.

Hosszu potuje od mitinga do mitinga s trenerjem in možem Shanom Tusupom in se vsakič, ko skoči v bazen, iz njega dvigne z nekoliko debelejšo denarnico. S pomočjo moževe družine je Katinka zgradila pravi poslovni imperij, saj vlaga denar v več različnih stvari – od nepremičnin do delnic.

929-36-hosszu re
Reuters

Pred dnevi je Casey Barrett, nekdanji kanadski plavalni reprezentant, ki je tekmoval tudi na OI v Atenah leta 1996, v svojem blogu (zdaj dela za televizijo NBC in je eden največjih poznavalcev plavanja) pisal o sumu, da naj bi Hosszujeva jemala prepovedana poživila za vzdržljivost in predvsem hitrejšo regeneracijo.
Najprej je skušal razložiti zanimivo tezo, da je madžarska plavalka zablestela šele v precej zrelih letih, v popolnem nasprotju z vsemi ostalimi plavalnimi zvezdnicami. Katinka je odrasla v majhnem mestu Baja blizu meje s Srbijo, po končani srednji šoli pa je dobila štipendijo za kalifornijsko univerzo (2008). Tam je potem srečala Tusupa in zacvetela.

Večina najboljših plavalk na svetu, kot na primer Američanka Katie Ledecky, je med najboljšimi na svetu že od najstniških let (16), Katinka pa je začela dosegati najboljše rezultate šele leta 2012, pri 22 letih, danes pa z možem trenira in živi v Budimpešti in plava za najboljši madžarski klub Vasas.

Za Barretta je sumljivo predvsem to, da plava na tako visoki ravni ves čas brez nihanj. "Nihče ne tekmuje na tako visoki ravni tako kot ona. Niti Michael Phelps ali Katie Ledecky, še posebej pa ne Ryan Lochte. Vsi imajo vzpone in padce, predvsem pa ne dosegajo vrhunskih rezultatov takoj po napornih treningih, ampak tempirajo formo za velika tekmovanja. Prav neverjetno je, kako lahko tekmuje v toliko disciplinah brez premora in dosega vrhunske rezultate," je zapisal Barrett.

929-36-hosszu2 re
Reuters

Seveda so se na zapise odzvali tudi v madžarski plavalni zvezi, saj je predsednik Tamas Gyarfas jezno zavrnil vsa namigovanja: "Z gnusom sem prebral namigovanja na doping pri Katinki Hosszu. Kot predsednik zveze lahko zagotovim, da nikoli nismo dvomili o izjemnih dosežkih naše plavalke in nobene druge plavalke, če ni bilo dokazov. Nikoli nismo dvomili niti o dosežkih ameriških plavalcev, čeprav so se zdeli nadčloveški."
In Gyarfas ima dober razlog, da brani svojo plavalko, kajti Budimpešta bo leta 2017 gostila svetovno prvenstvo v plavanju (prevzela ga je po odpovedi mehiške Guadalajare) in prvenstvo brez prve domače zvezdnice pač ne bi bilo enako. Posebej ker je predsednik Orban obljubil, da bo država zgradila super moderni plavalni center Dagaly Swim Complex v rekordnem času (in verjetno z rekordnimi stroški).

In še nekaj, Hosszujeva še ni osvojila nobene kolajne na olimpijskih igrah. Nobene. Ni to malce nenavadno za plavalko, ki tako prevladuje v nekaterih disciplinah in je trikratna svetovna prvakinja?