© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.05.2015 13:01:52

Markovičeva dobila resno konkurenco

Arsen Perić

V Šmartnem pri Litiji so ob koncu tedna pripravili tekmo državnega prvenstva športnih plezalcev v težavnostnem plezanju. Prvič v zadnjih dveh letih in pol se je zgodilo, da na tekmi domačega prvenstva v težavnosti ni zmagala serijska zmagovalka Mina Markovič. Boljša je bila 16-letna Janja Garnbret, ki je nase že opozorila v mlajših kategorijah.

Markovičeva je v zadnjih nekaj letih povsem prevladovala v domačem prvenstvu brez resnejše konkurence. Lani in predlani je skupni naslov državne prvakinje v težavnosti osvojila brez poraza oziroma z nizom zmag, nazadnje pred letošnjim Šmartnim pa ni zmagala le na tekmi 6. oktobra 2012 v Tržiču, ko je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila Maja Vidmar.

Trenerja slovenske članske ekipe v športnem plezanju Romana Krajnika uspeh mlade Korošice ne preseneča. S tem, ko je letos dopolnila šestnajst let, pa tudi ni več formalnih ovir, da se ne bi preizkusila na tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Trener bo tako obetavno športno plezalko priključil standardni ekipi na kakšni od prihajajočih tekem svetovnega pokala.

V Šmartnem je tako na najvišjo stopničko zmagovalne odra stopila članica Šaleškega alpinističnega odseka iz Velenja Janja Garnbret, ki je med drugim svetovna in evropska mladinska prvakinja v kategoriji starejših deklic. Šestnajstletna športna plezalka se v sobotnem finalu sicer ni dotaknila vrha smeri, je pa zato splezala najvišje tako v kvalifikacijah kot v finalu.

V kvalifikacijah je za pol giba premagala Mino Markovič, članico sežanskega športno-plezalnega kluba Plus, v finalu pa je plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu Markovičevo pustila za kar devet gibov zadaj. Tretja je bila Tjaša Kadič (ŠD Proteus).

V konkurenci članov lanski skupni državni prvak Domen Škofic (ŠPO Radovljica) ni dovolil presenečenja in je tekmovalno težavnostno sezono odprl s prepričljivo zmago. Drugo in tretjo mesto je pripadlo tekmovalcema PK Škofja Loka Urbanu Primožiču in Martinu Bergantu.

Do naslednje tekme DP v težavnosti bo minilo pet mesecev, vmes se bodo namreč zvrstile tekme svetovnega pokala z julijskim vrhuncem v Chamonixu, ko bo evropsko prvenstvo, ki bo štelo tudi za točkovanje svetovnega pokala. Druga tekma DP bo 24. oktobra v Tržiču, nato sledi 7. novembra Škofja Loka in finale s tekmo 28. novembra v Kranju.

Domen Škofic, Julija in Jernej Kruder se sicer ta četrtek odpravljajo čez veliko lužo, kjer bosta tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju, najprej ob koncu tedna v Torontu in nato še 5. in 6. junija v Vailu.