© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
22.05.2015 11:31:02

Peter Kauzer: V tretje gre rado

Arsen Perić

Dvakratni svetovni prvak v kajaku se po izgubljeni lanski sezoni, ko si je na tekmi v Londonu poškodoval ramo, spet vrača na tekme najvišjega ranga. Na bližnjem EP v nemškem Markkleebergu je njegova želja kolajna, na katero na velikih tekmovanjih čaka že skoraj štiri leta.

Težave z ramo ste zdaj odpravili, koliko pa zaradi tega še trpi forma?
Forma ne trpi več, saj smo treninge v zadnjih mesecih načrtovali tako, da bom do prvih pravih tekem dosegel lanskoletno pripravljenost. Res je bilo naporno, da sem spet prišel na to raven, a zdaj s tem nimam več težav.

So izbirne tekme in še nekaj mednarodnih, ki ste jih že odpeljali, pokazale, da ste že na ravni kot pred poškodbo?
Takrat mi je še nekaj manjkalo. Res je, da sem po toliko časa že težko čakal, da se tekme začnejo in da se pojavim na startni liniji. S tega vidika sem bil zelo motiviran, tudi če še nisem bil pripravljen tako kot v prejšnjih sezonah. Tekme so pokazale, da ko enkrat znaš veslati, tega nikoli ne pozabiš. Videl sem, da sem tudi po tej poškodbi še vedno hiter in da znam prek proge moči racionalno razporediti. Izkušnje dela iz preteklih sezon so se obrestovale, tudi zaradi njih sem s poškodbo izgubil manj, kot bi sicer.

peter kauzer 7
Arsen Perić

Ni torej več nobenega dejavnika, zaradi katerega bi še zaostajali za konkurenco?
Ne, ni. Počutim se dobro, na treningih mi gre bolje iz tedna v teden. Forma se dviguje in že to evropsko prvenstvo nameravam čim bolje oddirkati. Glede na to, da bo konkurenca tu popolna, bom zelo hitro videl, kje sem. Ne vem, ali me občutki varajo ali ne, mislim pa, da vendarle ne. V teh 25 letih, odkar veslam, sem že pridobil toliko občutkov, da zdaj vem, kam spadam. Prepričan sem, da sem brez napak še vedno lahko med najboljšimi.

Vaša zadnja kolajna z velikih tekmovanj je bil naslov svetovnega prvaka iz SP 2011 v Bratislavi. Na novo torej čakate že precej časa ...
Na vseh zadnjih glavnih tekmah sem brez kolajne ostal zaradi lastnih napak, in ne zato, ker bi normalno odpeljal in vseeno ne dobil kolajne. Vsaka večja napaka te v tako strnjeni konkurenci hitro stane uvrstitve v finale. Včasih sem lahko zmagoval tudi z eno napako, zdaj to ni več mogoče.

Izkušnje dela iz preteklih sezon so se obrestovale, tudi zaradi njih sem s poškodbo izgubil manj, kot bi sicer.

Koliko je ta kolajna velika želja in koliko po drugi strani tudi breme?
Breme ni, saj sem predvsem vesel, da spet lahko normalno veslam. Če bom odpeljal takšno vožnjo, kot jo najbolje znam, potem kolajna ne bi smela biti težava. Res pa je, da bodo vsi, ki bodo v finalu, sposobni priti tudi na stopničke in zmagati.

Vam proga v Markkleebergu ustreza?
Mi. Na njej sem bil vedno zelo hiter, celo najhitrejši, a sem si vedno tudi nabiral dotike. Zdaj je že čas, da to obrnem.

peter kauzer 11
Arsen Perić

Ste glede opreme ali načina treningov pred sezono karkoli spreminjali?
Vse ostaja enako. Še vedno veslam s čolnom, s katerim sem osvojil svoj zadnji naslov svetovnega prvaka. Za zdaj ne nameravam menjati niti opreme niti sistema treninga. Čez letošnjo zimo je bil program zaradi vračanja po poškodbi in rehabilitacije nekoliko prilagojen. Odkar sem prišel na prejšnjo raven, gre spet vse po starih tirnicah.

Zaposleni ste pri ministrstvu za obrambo. Je na zaposlitev kaj vplivalo dejstvo, da tudi zaradi poškodbe svojih rezultatov niste mogli potrjevati?
Ne, to nima vpliva. Glede na to, da sem uvrščen v najvišji razred, imam kategorizacijo še do leta 2017. Vsi se zavedamo, da so poškodbe sestavni del športa, saj te ne morejo kar odpustiti, če izpolnjuješ vse druge pogoje.

peter kauzer 05
Arsen Perić

Potrjevanje statusa s kolajno torej ni pogoj za to, da obdržiš zaposlitev?
Kolajna je v našem športu res pogoj, da prideš zraven, drugače pa je na ministrstvih zaposlenih precej športnikov, ki nimajo kolajne z največjih tekmovanj.

Si sredstva za priprave, denimo tiste v Dubaju, plačate sami ali vam jih krije zveza?
Na kajakaški zvezi imamo tak sistem financiranja, da lahko določen znesek do sezone porabiš za priprave čez zimo. Razvrščen si po skupinah glede na rezultate prejšnjih dveh sezon. Še vedno sem v najvišji skupini, zato sem bil financiran enako kot denimo svetovna prvaka v dvojicah Saša Taljat in Luka Božič. Glede tega ni težav in upam, da jih tudi ne bo. Imam srečo, da mi sponzorji, kot sta Red Bull in Telekom, še stojijo ob strani. Če pa bo že treba, bom pač kaj prispeval iz svojega žepa. V to, kar delaš, moraš tudi kaj vložiti. Če ne bi verjel v to, kar delam, bi raje ostal doma in užival z ženo in hčerko. Ne skrivam pa, da so moj cilj OI v Riu. Najprej se bo treba tja uvrstiti, potem pa pravijo, da gre v tretje rado.