© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
21.05.2015 23:45:04

Ob slovesu še nov rekord

sk

Na tihem smo sicer pričakovali, da bi fantje na svoji tretji tekmi na SP v nemškem Speichensdorfu lahko presegli rekord, ki je bil v veljavi še iz prvenstva v Sarajevu. Malo kdo pa je pričakoval, da bi se lahko dostojno postavili po robu favoriziranim Srbom.

Trener Srbije je vse malce presenetil s postavitvijo, saj je v uvodni par postavil Zavarka in Baranjo. Toda to naših dveh uvodnih igralcev, Primoža Pintariča in Blaža Čerina, ni zmotilo. Primož je celo po nastopu dejal: "Ni me zmotilo, da igram proti Viliju, čeprav tega nisem pričakoval. Lahko rečem, da me je še dodatno motiviralo. Če ne bi v tretjem nizu napravil dveh napak, ko nisem pospravil trojčka, bi celo povedel z 2:1. V zadnjem nizu pa je dokazal, da je velemojster. Milina je igrati proti takšnemu šampionu."

Naša sta celo uspela dobiti uvodni niz (niza sta končala Primož na 165, Blaž pa celo na 177 podrtih kegljih). Potem sta se Srba prestavila v prestavo višje. V zadnjem nizu Primož nikakor ni uspel najti prave luknje in končni rezultat se mu je kar lepo zmanjšal. Medtem ko se je Tržičan vseskozi tesno držal Csongorja Baranje, v zadnjih metih ni imel prave sreče, sicer bi se lahko dokopal celo do točke. Toda tudi z odličnim rezultatom 652 podrtih kegljev je bil član Ljubelja več kot zadovoljen:"Morda bi lahko na koncu iztržil še malo več, toda zame je to vrhunski rezultat." 

Za njima sta prišla na stezo Kranjčan Aleš Blaž, ki nas je razveselil na tekmi z Nemčijo, in Jure Starman, ki igra za Ljubelj iz Tržiča. Oba sta v prvem nizu silovito začela v igri na polno (podrla sta 108 in 113 kegljev). Toda v čiščenju sta zapravila vse prigarano. Blaž je v tem nizu vseeno uspel iztržiti točko. V naslednjih treh nizih pa sta svojo nalogo odlično opravila tudi v čiščenju. Aleš Blaž je na koncu uspel osvojiti celo točko proti Simijonoviću, medtem ko Starman ni imel možnosti proti 20-letniku iz Beograda Kovačiću, ki je opravil vrhunski nastop.

Po nastopu je Starman dejal: "Malce sem jezen na prvo čiščenje, kjer sem zapravil boljši rezultat. Z ostalim delom pa moram biti popolnoma zadovoljen.« Aleš Blaž je dodal: »To pa je bilo čisto drugače kot proti Bosni. Z enim čiščenjem sem zapravil še boljši rezultat. Sem pa zadovoljen, da sem uspel priigrati točko."

Oba prva para pa sta dobro zastavila na poti k novemu slovenskemu rekordu. Pred nastopom so si fantje želeli le čim boljšega rezultata, niso pa vedeli, kakšen je rekord. Kot zadnja sta prišla v igro Matej Lepej in Janže Lužan. Tudi ona dva se nista ustrašila tekmecev in sta pridno podirala keglje. Lepej je ob tem imel obilo smole, saj so mu vse skozi ostajale »grde« pozicije. Medtem je Lužan hitro zlomil odpor Gorana Ostojića, ki ga je trener Srbov moral zamenjati z Jagličićem. Toda tudi on se ni mogel upirati razigranemu Kranjčanu. Slednji je tako osvojil še drugo točko in naši so bili lahko ponosni na zelo dostojen odpor velikim favoritom. Svoje pa je potem dodal še Matej Lepej, ki je bil vedno blizu, vendar pa ni mogel vzeti nobenega niza nekoliko mlajšemu Robertu Ernješiju.

Po koncu tekme je Kranjčan Janže Lužan dejal: "S samo zmago nad nasprotnikom sem zadovoljen, ne pa tudi s samo igro. Imel se realne možnosti, da napravim dober rezultat. Toda malce smole in nezbranosti mi je boljši rezultat odneslo." Ko smo mu dejali, da je postavljen nov državni rekord, ki je višji za celih 29 kegljev, pa je dodal: "Oh, super. Samo vseeno je škoda, ker bi bil lahko še višji." 

Fantje so tako s prvenstvom zaključili. Žal so imeli smolo, ker so bili v tako težki skupini. Samo za primerjavo lahko dodamo, da so Avstrijci zmagovalci v skupini D, čeprav imajo od naših precej slabše rezultate.


Srbija - Slovenija 6:2 (14:10;3894:3748)

Vilmoš Zavarko - Primož Pintarič 1:3 (696:606)
Csongor Baranj - Blaž Čerin 2:2 (652:671)
Miloš Simijonović - Aleš Blaž 1:3 (609:633)
Igor Kovačić - Jure Starman 3:1 (672:629)
Robert Ernješi - Matej Lepej 4:0 (647:607)
Goran Ostojić/ Uroš Jagličić - Janže Lužan 1:3 (599:621)