© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
21.05.2015 18:00:32

Za zaključek še odlični Srbi

sk

Zaključek današnjega dneva na SP v nemškem Speichersdorfu spet pripada naši moški ekipi. Naša reprezentanca se bo pomerila z eno najboljših selekcij trenutno na svetu, Srbijo.

Srbi so poleg Madžarov glavni favoriti za nastop v finalu in za naslov svetovnega prvaka. V svojih vrstah imajo enega najbolj vročih igralcev na svetu, Vilmoša Zavarka. Slednjega je prav prijetno gledati, ker je v sami igri velik perfekcionist. Tudi če ni formi, se izvleče na 640 in tudi več podrtih kegljev. Obratno pa je meja 700 podrtih kegljev vedno v nevarnosti.

Toda Srbija ni samo on. Tu so še izvrstni še nekoliko mlajši igralci, kot so Robert Ernješi, Igor Kovačič in drugi. Selektor Srbov Miloš Ponjavić ima vedno kar nekaj sladkih težav pri sestavi ekipe, saj ima vedno vrhunsko pripravljenih osem ali devet igralcev. Ponjavić je pravzaprav tvorec te izredne generacije. Skupaj z njimi se je kalil še, ko so bili kadeti in potem mladinci. Pred srečanjem je srbski strateg dejal: "Seveda smo veliki favoriti, toda nikogar ne podcenjujemo. Sedaj imate mlado ekipo, vendar verjamem, da se bo ta ekipa kmalu sestavila in povzročala velike težave tudi največjim. Verjamem, da bomo videli lepo in zelo zanimivo tekmo. Močno upam, da bomo videli tudi kvalitetne rezultate, tako z naše kot tudi z vaše strani."

Pri nas je seveda izbira dosti manjša. Poleg tega naši niso sposobni delati tako visokih rezultatov, saj je naš trenutni nivo kar precej slabši. Po slovesu zlate generacije iz Osijeka 2002, ko so naši na čelu z Borisom Benedikom in drugimi pokorili svet, je naše moško kegljanje padlo v srednji evropski razred. Selektor Bojan Pihlar ima na razpolago mlado in perspektivno ekipo, toda veliko vprašanje je, če se bodo naši mladeniči še naprej razvijali. Trenutno jim je v veliko pomoč Primož Pintarič, ki pa nič tisti stari Primož izpred let. Dolgotrajna poškodba mu je vzela kar nekaj svežine in preciznosti. Še vedno pa je mlajšim lahko velik vzgled, kako se da tudi iz slabega položaja rezultat dvigniti na višji nivo.

Pred zadnjo tekmo na prvenstvu pa je tudi v našem taboru dobro razpoloženje. Vsi se zavedajo kvalitetne razlike, a ravno zaradi tega bodo veliko manj obremenjeni. Pritiska ne bo, zato lahko pričakujemo tudi dober rezultat.

Pihlar je pred samo tekmo dejal: "Ni treba biti posebej pameten, Srbi so veliki favoriti. Toda mi nimamo kaj izgubiti. Verjamem, da bodo fantje tokrat lahko popolnoma neobremenjeno lahko odigrali tudi za svojo dušo. Ne moreš vsak dan igrati s svetovnimi prvaki in rekorderji."

Ujeli smo tudi Pivčana Mateja Lepeja, ki igra za Brest iz Cerknice. Morda bo imel malce več treme, saj bo moral igrati pred strogimi očmi svojih staršev. Ponuja pa se mu enkratna prilika, da bo lahko zaigral na sosednjih stezah v velikim Vilijem Zavarkom. Slednji je, čeprav velik šampion, zelo dober prijatelj Slovencev, predvsem Mitje Gornika, ki ga tu močno pogreša, in tudi ostalih naših igralcev. "Srbi so resnično veliki favoriti in tega se zavedamo, toda zaradi tega se ne predajamo. Ker ne bomo obremenjeni, bomo napravili vse, da napravimo kar najboljši rezultat. Te tekme se žr veselim," je bil Matej dobre volje pred začetkom tekme. 

In kako se je odločil naš strateg? V prvi par je postavil Pintariča in Čerina, v drugem bosta igrala Blaž in Starman in v zadnjem še Lepej in Lužan. V rezervi bosta priložnost čakala Velišček in Bajželj.