© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
29.11.2014 15:43:18

Žbogar vihra, slovenska zastava na drogu plapola

Arhiv Ekipe24

Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na pragu zmage na finalu svetovnega pokala v jadranju v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih.

V razredu finn ima pred nedeljsko zadnjo regato za medalje na prvem mestu najmanj 15 točk prednosti pred vsemi tekmeci. Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 na šestem mestu. Žbogar, ki je v vodstvu od prvega dneva, nadaljuje z odličnimi predstavami in ima po šestih regatah z odbitkom najslabše (sedmo mesto) devet točk. Drugouvrščeni Američan Caleb Paine ima 24 točk, Avstralec Jake Lilley pa 29 točk in je kar 20 točk za Žbogarjem. Ta je z današnjim drugim ter tretjim mestom še povečal prednost pred zasledovalci.

Ker v regati za medalje nastopa le deseterica, točke pa štejejo dvojno, lahko izkušeni Žbogar, dvakratni dobitnik olimpijske medalje, za Painom zaostane tudi sedem mest, pa bo vseeno zmagal. Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes zaključili na petem in šestem mestu ter sta v skupnem seštevku napredovali za eno mesto ter v regato za odličja odhajata s skupnega šestega mesta (28 točk). V vodstvu sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (devet točk), drugi sta Kitajki Shasha Chen in Haiyan Gao (15), tretji pa Japonki Ai Kondo Jošida in Miho Jošioka (17).

Organizatorji tekmovanja so si privoščili nedopusten spodrsljaj, saj na drogovih z zastavami držav udeležencev ne plapola slovenska zastava. Kljub večkratnim opozorilom slovenske ekipe in tudi uradnemu protestu Jadralne zveze Slovenije na Mednarodno jadralno zvezo (Isaf) slovenske trobojnice še vedno ni med ostalimi zastavami. Tako bo zanimivo videti, kako bo v nedeljo, ko bodo morali slovensko zastavo dvigniti na drog za dobitnike odličij.