© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
29.11.2014 15:16:55

Višnar: Izkoristila sem izjemen dan

Nikola Miljković

Z današnjima sprintoma v klasični tekmi v ženski in moški konkurenci se je v finskem Kuusamu začela nova sezona svetovnega pokala smučarskih tekačev.

Slovenske tekačice so bile uspešne v jutranjih kvalifikacijah, saj so se Katja Višnar, Alenka Čebašek in Vesna Fabjan uvrstile v izločilne boje. A iz sita četrtfinala se je med najboljših dvanajst tekačic na uvodni preizkušnji uspelo uvrstiti le Katji Višnar. Slednja na uvodu v novo sezono kaže zelo dobro pripravljenost, ki jo je pilila na Norveškem, saj je v polfinalu v zadnjih metrih uprizorila izjemen sprint v zadnjih petdesetih metrih preizkušnje in se z drugim časom uspela uvrstiti med šesterico najhitrejših. 

Finale je bil zgodba zase, Višnarjeva pa je ves čas držala korak z vodilnimi Norvežankami. Na koncu ji je ostalo še nekaj moči, da je premagala tako Fallo in oestbergovo in na prvi tekmi sezone zaostala le za legendarno Marit Bjoergen (+0,45). Tretja je bila Norvežanka Maiken Falla Caspersen (+1,69).

"Katja je suvereno odtekla vse teke do finala, držala se je navodil glede taktike in držala mesto vse do ciljne črte, v klanec je tudi izjemno močna. Katja je v res dobri formi. Alenki je zmanjkala desetinka do polfinala, Vesna pa je po slabšem položaju in zapori tekmovalk v škarje izgubila možnost za napredovanje," je bil z doseženim na Finskem zadovoljen glavni trener reprezentance Marko Gracer.

"Imela sem res izjemen dan, počutila sem se odlično in to izkoristila na tekmi. Tako kot danes še nisem odtekla. Po kvalifikacijah smo vedeli, kje smo izgubili proti močnim Norvežanom, nato je servis opravil korekcije pri pripravi smuči in v nadaljevanju sem imela res vrhunsko mažo. V izločilnih bojih sem bila brez stresa, mirna in osredotočena, vrhunsko mi je uspelo odteči tudi naporen in strm zadnji klanec," pa je tekmo podoživela Višnarjeva.

Slovenska tekačica se je tretjič v karieri povzpela na drugo stopničko na sprinterski tekmi svetovnega pokala, druga je bila marca letos v Lahtiju, pa tudi pred tremi leti v Rjabinsku.

Izidi (1,4 km klasično) - ženske
1. Marit Bjoergen (Nor)          2:58,33
2. Katja Višnar (Slo)             + 0,46
3. Maiken Caspersen Falla (Nor)     1,70
4. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)  3,02
5. Ida Sargent (ZDA)                5,95
6. Natalija Matvejeva (Rus)        12,37
...
23. Alenka Čebašek (Slo)
24. Vesna Fabjan (Slo)
Izidi (1,4 km klasično) - moški
1. Eirik Brandsdal (Nor)        2:34,84
2. Petter Northug (Nor)          + 0,47
3. Sondre Turvoll Fossli (Nor)     1,18
4. Finn Hagen Krogh (Nor)          1,69
5. Aleksej Petuhov (Rus)           4,54
6. Sergej Ustjugov (Rus)          14,63
...
68. Boštjan Klavžar (Slo)