© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
13.05.2015 20:33:10

Luka Slabe zapušča Evropo in se za več let seli v ZDA

Arsen Perić

Kljub številnim ponudbam, ki jih je imel iz klubov širom Evrope, se je nekdanji selektor slovenske izbrane vrste odločil za selitev v ZDA.

"Odločitev je bila izjemno lahka, to je moja sanjska služba," je z veselim tonom povedal Slabe, ko smo ga povprašali, ali se je s težkim srcem odločil za selitev v ZDA. Njegova odločitev niti ni tako presenetljiva, saj je bil z Ameriko tesno povezan že nekaj časa, natančneje odkar je začel študirati na univerzi BYU, kamor zdaj odhaja kot pomočnik trenerja Chrisu McGownu, sinu legendarnega ameriškega odbojkarja Carla McGowna. "Za začetek bom opravljal delo pomočnika, saj pravila velevajo, da ne moreš takoj stopiti v trenerske čevlje," je še razkril Slabe, ki se že veseli novega izziva čez lužo, kamor odhaja čez nekaj tednov, kmalu za tem pa se mu bo pridružila še družina.

Kot pravi, gre za večletni projekt in komaj čaka, da se ga loti. "V poletnih mesecih me najprej čaka izbor igralcev za 2017/2018, potoval bom po Ohiu, Teksasu in Kaliforniji in iskal največje talente. Nato bomo počasi začeli postavljati temelje za naslednjo sezono, prvenstvo pa se začenja januarja.  Ritem je izjemno zgoščen, maja bo ekipa na primer igrala več tekem kot v slovenskem prvenstvu," je dodal nekdanji trener Uko Krope, Calcita, ACH Volleyja, nazadnje pa je deloval kot prvi mož Posojilnice Dob. Ponudb je bilo tudi iz Evrope veliko: "Bil sem tik pred tem, da sprejmem triletno ponudbo iz Poljske prve lige, imel sem ponudbo dveh italijanskih klubov, tudi iz Francije, Nemčije in nekaj neresnih ponudb iz Grčije." 

A na koncu je vendarle zmagala Amerika, univerza, s katero je bil tudi po končanem študiju izjemno povezan in kamor je poleti redno zahajal. "Do konkretne ponudbe je prišlo februarja, največja težava pa je bila viza. Vse skupaj pa se je dobro končalo in dokončno steklo po prvomajskih praznikih." Bo po novi selitvi čez lužo pogrešal Slovenijo? "Vedno, ko sem kam šel, je nikoli nisem preveč pogrešal. Z mnogimi trenerskimi kolegi smo mnenja, da pri nas velikega napredka ne more biti, medtem ko je iz športnega pogleda v ZDA še vedno luksuz. Prav tako je zame pomembno to, da bom lahko z družino. Na Poljskem to ne bi bilo mogoče, za otroka ne bi bilo šol in biti tri leta zdoma bi bilo res težko." Za Slabeta je bila ponudba iz nekdanje univerze najboljša mogoča, dodal pa je še, da so pogoji za trenersko delo tam izjemni in da je ne nazadnje ogromna tudi priljubljenost odbojke.