© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.08.2015 15:05:36

Nemški zvezdnik bi bojkotiral discipline z dopinškimi grešniki

vszi

Nemški atlet Robert Harting na svetovnem prvenstvu v Pekingu zaradi poškodbe ne nastopa. A olimpijski prvak iz Londona in trikratni zaporedni svetovni prvak v disku je kljub vsemu deležen precej pozornosti, saj na svoj način bije boj z dopinškimi grešniki.

Po zadnji dopinški aferi, ki je pred SP pretresla atletske vrste, se je Harting, olimpijski prvak iz Londona in trikratni zaporedni svetovni prvak, odločil, da javno objavi rezultate krvnega testa. Ker je prepričan, da mu ni treba ničesar skrivati, želi tudi na ta način odstraniti vse morebitne dvome o svojih uspehih.

Zdaj je šel še korak dlje: podpira zamisel o rdečih štartnih številkah za dopinške prekrškarje, da bi tako gledalci že na prvi pogled videli, kdo je "čist" in kdo si je v preteklosti pomagal s prepovedanimi načini. Poleg tega pa meni, da bi ljubitelji športa naredili največ za boj proti dopingu, če takih tekmovalcev sploh ne bi spremljali.

"Če so v finalu na startu štirje od osmih atletov z dopinškim dosjejem, bi morali prenose takšnih disciplin prepovedati. Preprosto, na ta način bi jih odstranili iz javnega nastopanja, potem pa naj se soočajo s posledicami," je v pogovoru za časnik Sport Bild dejal nemški atlet. Pri tem je bržčas meril na finale teka na 100 metrov v Pekingu: v njem so bili tudi Justin Gatlin, Asafa Powell, Tyson Gay in Mike Rodgers, ki so zaradi kršenja dopinških pravil že imeli težave.

V središču pozornosti je bil Harting že lani, ko je zvezo Iaaf prosil, da njegovo ime odstrani s seznama kandidatov za najboljšega atleta leta, saj je bil na njem tudi Justin Gatlin, nekdanji dopinški prekrškar. Dejal je, da mu je všeč, da je na seznamu, prav nič pa mu ni dišala družba dopinškega kršitelja.

Hartingovih nekoliko posebnih prijemov v boju proti dopingu ne podpirajo vsi, tudi podpredsednik Iaaf, njegov rojak Helmut Digel meni, da nekoliko pretirava: "To ni posebej inteligenten predlog. Gre za diskriminacijo, poleg tega pa je treba vsakomur ponuditi drugo možnost."