© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.08.2015 10:22:25

Jereb končal z nastopi v drugem krogu

Arsen Perić

Slovenski judoist Andraž Jereb je na svetovnem prvenstvu v Astani zaključil nastope v drugem krogu kategorije do 66 kilogramov. Po uvodni zmagi nad Bekturjem Rismambetovom iz Kirgizistana se je v nadaljevanju pomeril s šestim nosilcem, Britancem Colinom Oatsem, in moral priznati premoč ter tako nastope končal v šestnajstini finala.

Uvodni slovenski dan prvenstva, to se je z najlažjimi kategoriji v kazahstanski prestolnici začelo že v ponedeljek, a Slovenija ni imela svojih predstavnikov na blazinah, se ni začel v skladu z željami. Čeprav je 23-letni Jereb uvodno borbo še zmagal, mu je v šestnajstini finala ponagajal izkušeni, 32-letni Britanec Oates, ki je imel tudi nekaj več sodniške naklonjenosti.

Jereb je v uvodni borbi sprva izgubil, a je takojšen naknadni posnetek pokazal, da je Kirgizistanec v zadnjih desetih sekundah kljub prednosti napravil napako za izključitev in Jereb je z njegovo diskvalifikacijo napredoval med najboljših 32. Nato se je za previsoko oviro pokazal Oates, bronasti z evropskega prvenstva 2011 v Istanbulu, ki je zmagal s prednostjo zgolj dveh kazni.

Sodniki so borca na polovici borbe po kaznih izenačili, nato pa Britancu kazen odvzeli in jo kot drugo prisodili Jerebu. Varovanec Mirka Šindiča je nato do konca še poskušal z različnimi prijemi, a mu je za osvojitev točke zmanjkalo časa.

"Že prva borba je bila zelo težka, Kirgizistanec je bil zelo dobro pripravljen, nisem mogel priti do svojega napada, zato je tudi povedel, nato pa je naredil napako in sem, tudi malo po sreči, zmagal. V drugem krogu sem naletel na šestega nosilca Oatesa. Z njim sem se že boril na pripravah in pred dvema letoma na Reki, takrat me je tudi premagal. A danes sem se mu bolje upiral. Taktika, ki sva jo s trenerjem zastavila, je bila prava. Videlo se je, da me ni mogel kar tako ugnati. A izgubil sem, tako da zaključujem nastope," je dejal Jereb, ki se že danes vrača v domovino.

Zaenkrat je uvrščen na olimpijske igre v Rio de Janiero, a je v isti kategoriji tja uvrščen tudi Adrian Gomboc iz celjskega Sankakuja. Borba bo zato vse do konca napeta, saj lahko na olimpijski turnir potuje zgolj en predstavnik države.

V sredo bo v dvorani Alau edini slovenski dvojni nastop, Rok Drakšič se bo med kar 76 borci meril v kategoriji do 73 kilogramov, med borkami do 57 kilogramov pa bo nastopila bronasta s svetovnega prvenstva 2013 v Riu de Janeiru Vlora Beđeti.

V četrtek bo na blazinah dvorane Alau, ki sprejme 8000 gledalcev, Tina Trstenjak med 48 borkami do 63 kg, v petek pa sledi še zadnji slovenski nastop, ko se bo v kategoriji do 78 kg borila še Ana Velenšek. Posamično prvenstvo se bo končalo v soboto z borbami v najtežjih kategorijah brez slovenskega zastopstva, v nedeljo pa sledi še ekipni del, kjer prav tako ne bo Slovencev.