© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.12.2014 12:19:15

Mišmaševa 11. na EP v krosu

Arsen Perić

Slovenska atletinja Maruša Mišmaš (Mass) je na evropskem prvenstvu v krosu v Samokovu v Bolgariji med mlajšimi članicami do 23 let zasedla 11. mesto (23:08).

Maruša Mišmaš, ki jo je DŠNS pretekli torek na prireditvi Športnik leta izbral za najbolj izstopajočo mlado športnico leta 2014, je za zmagovalko, Britanko Rhono Auckland (22:23), pa je zaostala 45 sekund.

Nastopili so še trije slovenski atleti, ki pa so bili v ozadju.

Rok Puhar (Triglav Kranj) je bil 54. (+1:58) med 66 uvrščenimi mlajšimi člani, kjer je zmagal Rus Ilgizar Safjulin (25:32).
Mateja Pokrivač (Štajerska Maribor) je bila 63. (+2:14) med 74 uvrščenimi mladinkami. Zmagala je Turkinja Emine Hatun Tuna (14:13).
Ambrož Amon (Šentjur) je bil 86. med 97 mladinci (+2:30), slavil je Yemaneberhan Crippa iz Italije (20:07). 

V članski konkurenci Slovenija ni imela svojega predstavnika. Zmagala je Britanka Gemma Steel, ki je imela isti čas kot drugouvrščena rojakinja Kate Avery (28:27), tretja je bila Meref Batha iz Švedske (28:52). Med atleti sta bila na prvih dveh mestih Turka kenijskega rodu Polat Kemboi Arikan (32:19) in Ali Kaya (32:19), tretji pa je bil Elmayehu Bezabeh, Etiopijec, ki nastopa za Španijo (32:30).

Mišmaševa je bil v prvih krogih v vodilni skupini, po petih krogih pa je bila deveta z dvema sekundama zaostanka. nato je začela zelo pospeševati Aucklandova, raztegnila vodilno skupino in sama odšla proti cilju. Mišmaševa je pri tej spremembi zaostala.

"Startala sem zelo dobro, do zadnjih dveh krogov sem bila poleg vodilnih in sem se dobro počutila. Potem pa je je kar odsekalo in sem 'crknila', težko je bilo, vendar zdržala borbeno do konca, na kar sem zelo ponosna. Premagala sem še Britanko Emelio Gorecko (12.), ki je zmagala lani med mladinkami, ko sem bila sama tretja. Želela sem med deseterico, prišla sem zelo blizu in sem zelo zadovoljna. Proga je ponekod blatna, ponekod pa zamrznjena. Tam je bil teren zelo neraven, med tekom smo mnogokrat narobe stopili in zato je bilo zelo nevarno za gležnje. Polovico proge se je teren dvigal, drugi del pa spuščal, kar je bilo zelo zahtevno, pa tudi zanimivo na drugi strani. Upam, da bom drugo leto ali čez dve letih dobila medaljo tudi na EP do 23 let," je dejala Grosupeljčanka Mišmaševa. Na EP v krosu je prvič nastopila med mlajšimi članicami.

Lani je na EP v krosu v Beogradu osvojila bronasto medaljo med mladinkami, med katerimi je bila predlani četrta in je bron zgrešila za sekundo. Že leta 2011 je na tovrstnem tekmovanju, ki je bilo v Velenju, z 21. mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na tekmovanju. Letos je prvič nastopila na članskem evropskem prvenstvu na atletski stezi in se avgusta v Zürichu na 3000 m zapreke uvrstila v finale, kjer je zasedla 10. mesto.