© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(rp)
(rp)
23.08.2024 14:24:12

Gajser v Švico po povečanje vodstva

Profimedia

Slovenski zvezdnik motokrosa Tim Gajser ima štiri dirke pred koncem svetovnega prvenstva v razredu MXGP le še devet točk naskoka pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom. Konec tedna ga čaka preizkušnja za veliko nagrado Švice v Frauenfeldu, ki mu bo po nekaj dirkah na mivki bolj pisana na kožo.

Haložan je po zadnji preizkušnji za VN Nizozemske v Arnhemu, ki jo je končal s četrtim in tretjim mestom v obeh vožnjah za skupno tretje mesto, izgubil osem točk proti glavnemu konkurentu in branilcu naslova Pradu in 13 proti domačinu Jeffreyju Herlingsu, ki se mu je po stoodstotnem izkupičku 50 točk in še sedmih v kvalifikacijah približal na 35 točk.



"Dirkaški konec tedna v Arnhemu je bil precej soliden in to mi vliva malce več samozavesti. Še vedno vodim v prvenstvu, moja vožnja v mivki pa je bila boljša kot prej, zato sem vesel napredka. To je nekaj, kar bom skušal izkoristiti prihajajoči konec tedna. V Švici lani zaradi poškodbe nisem dirkal, zato mi manjka nekaj izkušenj s te proge. Vseeno približno vem, kaj lahko pričakujem, in verjamem, da je to steza, na kateri bi mi lahko šlo zelo dobro," je za spletno stran tovarniškega moštva Honde dejal 27-letnik.



Drugouvrščeni Prado je po zadnjih treh dirkah, na katerih je proti Gajserju pridobil 27 točk, spet začutil svojo priložnost. "Moj cilj je vselej zmaga. Lani sem si sicer lahko privoščil nekaj stopničk in nisem pretiraval v lovu na zmage ter ostal na varni strani dirkanja, a to leto je drugačno. Zaradi tehničnih težav sem izgubil točke v Arcu, na startu Maggiore pa še dodatnih 25, torej skupaj 35. Ni lahko, saj Tim vozi zelo dobro in konstantno. Prihajam bližje, a to terja veliko napora in časa. Upam, da bom tudi na naslednjih dirkah na tako visoki ravni in se prebil do rdeče številke vodilnega v prvenstvu," je povedal v izjavi za svojo ekipo GasGas.



Do konca sezone je na voljo še 240 točk, torej dovolj za morebitne preobrate ali povišanje prednosti. Do konca sezone so poleg švicarske preizkušnje ostale še dirke v Turčiji, na Kitajskem in v Cozarju v Španiji. Pričakovati gre torej tesen razplet, Tim gre v prid dejstvo, da bo večina dirk na trši podlagi.



Drugi slovenski voznik Jan Pancar v prvenstvu zaseda 14. mesto z 207 točkami. Na zahtevnih mivkastih terenih v Lommelu in Arnhemu se ni najbolje znašel in tam osvojil vsega sedem točk, vmes pa je bil na Švedskem precej uspešnejši z 11. in osmim mestom. Cilj letečega Dolenjca do konca sezone bo zadržati mesto v prvenstvu in se uvrščati med deseterico na vsaki VN.



V soboto bodo po dveh treningih kvalifikacije elitnega razreda na vrsti ob 17.25. Te so vsekakor pomembne, saj je prek njih Tim Špancu že speljal 23 točk. V nedeljo se bosta preizkušnji v razredu MXGP začeli ob 14.15 in 17.10. V okviru spremljevalnega programa bodo v Švici izpeljali tudi dirke za evropsko prvenstvo v razredih EMX 250 in EMX 125. V slednjem se bo preizkusil tudi Miha Vrh, ki bo moral skozi kvalifikacije skupaj s še 78 vozniki v lovu na 40 mest v finalu.