© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis-spk)
(zšis-spk)
23.08.2024 12:00:10

Aklimatizacija v Chateaurouxu

Franček Gorazd Tiršek na poti na paralimpijske igre.
Franček Gorazd Tiršek na poti na paralimpijske igre.
Zsis.si

Na paralimpijskih igrah, ki bodo v Parizu potekale med 28. avgustom in 8. septembrom, bo v štirih panogah nastopilo 14 slovenskih športnikov. Reprezentanco, v njej so odbojkarice sede, dva lokostrelca ter po en atlet in strelec, vodi dr. Boro Štrumbelj, ki je skupaj s svojo namestnico Jano Čander kot prvi prišel v Pariz.

V sredo sta Boro in Jana že sprejela prvega slovenskega parašportnika. V Pariz je pripotoval parastrelec Franček Gorazd Tiršek, spremljata ga trenerka Andreja Gorjup in fizioterapevt Luka Vukan.



V Murski Soboti in Kidričevem

"Pripravljalno obdobje bi ocenila kot zelo uspešno. Osredotočila sva se na stvari, ki nama bodo pomagale na paralimpijskih igrah, predvsem na mirnost in zbranost. Priprave so potekale dobro, trenirala sva v Murski Soboti (zračna puška) in v Kidričevem (mali kaliber). Imela sva dovolj miru za naju zelo primerni prizorišči," je pred začetkom tekmovanja povedala trenerka Andreja Gorjup.



"Zadnje dni bova preživela v Chateaurouxu, kjer bova ujela ritem, se aklimatizirala, se navadila na hrano. Samo strelišče Naniju zelo ustreza, poznava ga," je še dodala Tirškova trenerka.



Četrte igre, doslej štiri kolajne

Parastrelec Tiršek prihaja iz Gornjega Grada, tokrat bo tekmoval na svojih četrtih paralimpijskih igrah. Na prejšnjih treh se je ovenčal že s štirimi kolajnami. Trikrat je bil srebrn, vsakič z zračno puško stoje (2012, 2016 in 2021) in enkrat bronast z zračno puško leže leta 2021. Na zadnji pregledni mednarodni tekmi v Novem Sadu se je izkazal z drugim mestom z zračno puško stoje in tretjim z zračno puško leže.



OSEBNA IZKAZNICA
Franček Gorazd Tiršek
Datum rojstva: 28. 3. 1975
Stanujoč: Gornji Grad
Paralimpijske discipline: R4 – zračna puška stoje, R5 – zračna puška leže, R9 – malokalibrska puška leže
Tekmovalni razred: SH2
Invalidnost: tetrapareza
Dosežki na paralimpijskih igrah
2012 – R4 2. mesto
2016 – R4 2. mesto
2021 – R4 2. mesto, R5 3. mesto

Tekme Frančka Gorazda Tirška na paralimpijskih igrah

30. 8. 
Zračna puška stoje v kategoriji R4: kvalifikacije (13.30), finale (16.15)
1. 9.
Zračna puška leže v kategoriji R5: kvalifikacije (11.30), finale (15.00, prenos na TV Slovenija 2)
4. 9.
malokalibrska puška leže v kategoriji R9: kvalifikacije (12.30), finale (15.00, prenos na TV Slovenija 2)



Drugi pridejo jutri

Na seznamu slovenske ekipe so ob Tiršku še odbojkarice sede Jana Ferjan, Lena Gabršček, Bogomira Jakin, Barbara Kocmur, Saša Kotnik Hren, Suzana Ocepek, Vesna Pogačar, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik in Danica Gošnak, lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič in atlet Henrik Plank. Vsi ti v Pariz prihajajo v soboto.



Prenos otvoritve in zaključne slovesnosti

RTV Slovenija v skladu s svojim poslanstvom in vizijo javnega medijskega servisa v Sloveniji dosledno in sistematično spremlja paralimpijski šport ter mu namenja ustrezen programski čas. Paralimpijske igre, največji športni dogodek parašportnikov, se bo začel v sredo, 28. avgusta 2024, ko bo na TV SLO 2 ob 20. uri na sporedu neposredni prenos otvoritvene slovesnosti. Prav tako bo v nedeljo, 8. septembra, prenašala zaključno slovesnost.



Organizator iger ne pokriva vseh prizorišč s prenosi/produkcijo

Televizija Slovenija bo na svojem drugem programu omogočila prenos vseh tekem, kjer organizator iger zagotavlja mednarodni signal. Žal to ne bo mogoče na uvodni tekmi Frančka Gorazda Tirška in uvodnih dveh tekmah naših odbojkaric. Na drugih nastopih, na katerih bodo nastopili slovenski paralimpijci, bo prenos zagotovljen.



Prenosi na TV Slovenija 2

Prvi prenos s tekmovališč bo v nedeljo, 1. septembra, ko bo parastrelec Franček Gorazd Tiršek tekmoval z zračno puško (R5 – zračna puška leže). Finale se bo začel ob 15. uri. Prav tako bo na isti dan na sporedu tudi finale v metu diska, kjer bo tekmoval paraatlet Henrik Plank. Le dan pozneje bo ob 14. uri na TV SLO 2 na sporedu tekma za ženske v odbojki sede, kjer se bo slovenska reprezentanca pomerila z Brazilijo. V torek, 3. 9., bodo na sporedu izločilni boji v paralokostrelstvu. Gledalci si bodo v prenosu na TV SLO 2 lahko ogledali nastope Žive Lavrinc. V sredo, 4. 9., bomo pesti stiskali za Dejana Fabčiča, saj bodo na tekmovališču v izločilnih bojih nastopili paralokostrelci. Prav tako bodo na TV SLO 2 prenašali tudi finale tekmovanja z zračno pištolo R9 na 50 metrov. Četrtek, 5. 9., prinaša tekmo mešanih ekip v paralokostrelstvu.


Reporterji bodo: Boštjan Mohar, Marjeta Hočevar, Marjan Fortin, Leon Andrejka, Aleš Potočnik in Miha Mišič. Televizija Slovenija bo dogodke spremljala tudi s prispevki, ki jih bo v Parizu pripravljala novinarka Katarina Meglič, skupaj s snemalcem Sebastijanom Ramšakom.



Vrhunce nastopov slovenskih paralimpijcev bodo pospremili tudi z neposrednimi oglašanji s prizorišč na Valu 202, reporter bo Marko Polak. Radio Slovenija bo paralimpijske igre spremljal v vseh informativnih in športnih oddajah. Pri promociji in obveščanju o paralimpijskih igrah v Parizu bo aktivno sodeloval tudi spletni portal rtvslo.si.

Galerija
Tiršek na letalu v družbi trenerke in fizioterapevta