© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
23.08.2024 12:26:33

Neuspeh je proces, ki vodi do uspeha

Marko Stupar
Marko Stupar
Tia Ažman

Marko Stupar je že drugič zaporedoma postal najboljši hip hop član v državi, na evropskem prvenstvu pa se mu je uspelo uvrstiti na odlično sedmo mesto. Zlato je na državnem prvenstvu osvojil tudi kot član hip hop formacije Notorius, na evropskem prvenstvu jim je zlato ušlo za mišjo dlako.

Kdaj točno je začel plesati, se Stupar ne spominja: "Morda sem bil star štiri ali pet let. Ne spomnim se niti, kdo je bil moj prvi učitelj." Ve le, da je začel plesati v ljubljanskem klubu Bolero, kjer pleše in poučuje še danes.



Na tekmi prvič začutil pripadnost plesu

Veliko bolj se spominja prve tekme leta 2012, ki je bila mladinska hip hop formacija pri njegovi prvi trenerki Leili Muminhodžić v Boleru. "Prelomna tekma pa ni bila ena, ampak kar tri," pravi 23-letni Ljubljančan. Kot prvo je izpostavil člansko formacijo Bad Tings v koreografiji Ane Vodišek leta 2018, kjer je prvič začutil povezanost s skupino in pripadnost plesu, ki je vsem dala motivacijo, da gredo dalje.



Do zmage z dobro energijo

Druga tekma, ki jo je izpostavil, je bil kvalifikacijski turnir, nedolgo nazaj, morda pred dvema ali tremi leti, ugiba. Takrat se je prvič preizkusil v »battlih« in tudi v »poppingu«. Kot pravi, brez posebnega predznanja. "Na prvem turnirju sem v 'poppingu' celo zmagal. In po tej tekmi sem začutil neko energijo. Danes trdim, da je vse mogoče, če imaš željo in cilj. Ampak vedno z dobro energijo in nikoli na silo," pojasnjuje Stupar.



Za zlato garali štiri leta

Zadnja prelomna tekma, ki jo je izpostavil, pa je Matangi, članska formacija v koreografiji Ane Vodišek, s katero so leta 2022 zmagali na svetovnem prvenstvu s podobno zasedbo, s katero so od leta 2018 garali. Zlato so na svetovnem prvenstvu osvojili tudi naslednje leto s koreografijo Shabba, ki jo je prav tako ustvarila Vodiškova.



Prvič trenira tekmovalce

Letos so imeli v plesni šoli in klubu Bolero mali "babyboom", zato so si morali šest skupin razdeliti. Stupar je tako z Lano Vrtačnik dobil možnost treniranja tekmovalnih skupin.

Do zdaj je tri leta poučeval mladince, ki so v pripravljalni skupini, letos pa je prevzel še mladinske tekmovalce, soliste, pare in male skupine. Na vse je zelo ponosen, še najbolj pa na mladinsko formacijo, ki je s koreografijo Sentando na državnem prvenstvu osvojila četrto mesto, četrta je bila tudi na evropskem prvenstvu, kar je bila tudi najvišja slovenska uvrstitev na tej mednarodni tekmi. "Zagon za tekmovanje in uspehe jim je dala zmaga na festivalu Libero dance v aprilu," še pojasnjuje.



Vsaka tekma je tekma zase

Svojih prvih neuspehov se Stupar, ki zdaj tekmuje že 12. leto, spominja kot bolečih. A čeprav so ga prizadeli, so v njem vzbudili še večjo tekmovalnost. "In ta želja me je gnala dalje," pove in doda, da so včasih rezultati realni, včasih pa tudi ne. Plesalcem in njihovim staršem skuša vedno pojasniti, da je neuspeh proces, ki vodi do uspeha. Hkrati tudi poudarja, da morajo na vsako tekmo gledati neodvisno od drugih tekem. "Na vsaki tekmi se moraš ponovno dokazati, saj pridejo tudi novi tekmovalci, drugi sodniki, drugačna tla, drugačne luči … Za eno tekmo boš pojedel za zajtrk pašteto in kruh, za drugo tekmo pa kosmiče. Tudi to vpliva na rezultat," še pojasni.



Mladim svetuje akcijo Mladim tekmovalcem tudi zelo jasno podaja nasvet: "Če mislite, da nečesa niste zmožni ali pa niste pripravljeni, vam povem, da ste pripravljeni! Moj nasvet je, da se podajte v tekmo: skočite v vodo in splavajte. Le tako boste premagali strahove in napredovali. Vedno imaš občutek, da nisi dovolj dober. A če se zadržuješ, tudi nikoli ne napreduješ."



Njegove tekme so zabava

Svoje tekme danes dojema kot prave zabave, čeprav so bile nekoč prav stresne: "Skozi leta spoznaš toliko ljudi. Na vsaki tekmi se videvaš, sčasoma se razvije prijateljstvo in tekme, ki so včasih bile stresne, postanejo prava 'žurka'. Fantje si vsakokrat naredimo pravo zabavo na odru. Pa ne zato, ker se želimo norčevati iz sebe, ampak se tako podpiramo in se imamo res lepo."



Tudi sodnikom polepša dan

Na letošnjem zadnjem pokalnem turnirju so se omenjeni hip hop solisti spet odlično zabavali. Ker vedno radi kaj ušpičijo, jim je tokrat na pomoč priskočil tudi didžej. "Zavrtel je All the single ladies in mi vsi smo pritekli na oder in začeli plesat. Publika je jokala od smeha, ko smo si podajali prstan in mislim, da smo s takimi dejanji sebi in drugim polepšali dan. Pa tudi sodnikom, ki od jutra do večera sedijo in sodijo, zato jim tak nastop zagotovo popestri delo," ugotavlja Stupar, ki je trenutno redno zaposlen v farmaciji, a vedno bolj jasno razmišlja o lastni plesni šoli.



Bodoči trener in sodnik

Pravzaprav ima več načrtov v življenju, saj je imel že kot osnovnošolec vedno po tri aktivnosti na teden. Čeprav mu trenutno zmanjkuje časa za hobije, kot so fotografija, video produkcija, hoja v gore, videoigre in druženje s prijatelji, si je leto zapolnil še z dvema ciljema: "Septembra začnem hoditi na predavanja za plesnega trenerja. Zato upam, da bom prihodnje leto imel opravljene vse obveznosti in izpite za plesnega trenerja ter imel nov poklic. Prav tako želim opraviti še en izpit: za plesnega sodnika. Tako bo moje življenje res plesno obarvano!"

Galerija