© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bc
bc
16.05.2015 14:00:54

Žagar na prizorišču sreče

bc

Danes nas v Tampereju na stadionu Ratina čaka druga dirka letošnje serije Grand Prix. Veliko nagrado Finske so si lani Matej Žagar in z njim vsi slovenski ljubitelji spidveja zapomnili za vedno, saj je Črnovaščan prav tam dosegel svojo prvo zmago med elito.

Premagati v velikem finalu takrat aktualnega svetovnega prvaka Britanca Taia Woffindna ni bil mačji kašelj in Žagarju ter vsem njegovim podpornikom se je po seriji drugih mest odvalil kamen od srca. Letos smo bili v aprilu priča prvi dirki, ki je na znamenitem Narodnem stadionu v Varšavi štela za VN Poljske in od tam je Žagar pripeljal še svojo drugo zmago. To mu je uspelo na sicer precej kontroverzni dirki, ki je bila po 12 vožnjah tudi prekinjena, a rezultat šteje za vedno. Matej je privozil osem točk in bil tako zmagovalec, kar pomeni, da je prvič v karieri tudi prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu. Zdaj bo v vlogi vodilnega na najbolj severni dirki v koledarju letošnjega ducata preizkušenj branil celo lansko zmago. Toliko oči na račun rezultatov vanj ni bilo uprtih še nikoli.

921-26-zagar1 bc
bc

Žagarjeve vožnje
2: Žagar, Kasprzak, Batchelor,
Holder

5: Pedersen, Jonsson, Žagar,
Hancock

10: Hampel, Žagar, Iversen,
Woffinden

15: Doyle, Harris, Janowski, Žagar

20: Žagar, Jepsen Jensen, Lahti,
Jonasson

"S tem se ne obremenjujem, na ravni, na kateri zdaj dirkam že vrsto let, se to ob vsem vloženem trudu preprosto mora enkrat zgoditi. Če ne bi imel vedno v mislih svetega grala, torej naslova svetovnega prvaka in s tem Zdravljice na koncu sezone, bi se s takimi stvarmi ubadal, tako pa gledam naprej, na dirko, na nove točke in seveda na celotno sezono," nam je svoje mnenje o pozornosti, ki mu je zdaj namenjena, podal Žagar.

Še manj si je naš prvak belil lase z nekoliko spremenjenim ovalom, ki so ga razširili za dober meter: "Vem, da je oval širši, a ko si enkrat na motorju in na progi, tega sploh ne čutiš," je novo obliko proge opisal lanski zmagovalec. O žrebu, ko bo dvakrat startal iz povsem notranjega položaja, pa je dodal: "To je lahko prednost, a izrecnega pravila ni in tudi prav je tako, saj v nasprotnem ne bi šlo za dirkanje, ampak zgolj za srečo pri žrebu."

zagar_8166 nm
Nikola Miljković

Najbolj vroča, vsaj po imenih, bosta Žagarjeva drugi in tretji nastop v rednem delu dirke. V peti vožnji se bo tako srečal z večnim rivalom, Dancem Nickijem Pedersenom, tretjim iz lanskega prvenstva, in aktualnim prvakom, Američanom Gregom Hancockom. Deseta vožnja večera pa bo prinesla spopad s Poljakom Jaroslawom Hamplom, tretjim iz dirke v Varšavi, klubskim kolegom Dancem Nielsom K. Iversenom, ki je trenutno v vrhunski formi, ter predlanskim prvakom, Britancem Taiem Woffindnom.
Dirka se bo danes začela ob 18. uri po slovenskem času.