© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
psn
psn
05.09.2014 17:33:58

Podlunškov Red Bull Air race finale pred finalom

Najhitrejša motošport serija na svetu se ta vikend, 6. in 7. septembra, seli na ameriška tla. Tam se bodo najboljši akrobatski piloti ponovno pomerili za točke Red Bull Air Race svetovnega prvenstva.

Poleg 12 elitnih pilotov se bo tokrat v kategoriji Challenger Slovenec Peter Podlunšek boril za finale prvenstva, ki bo oktobra v avstrijskem Spiebergu.

Podlunšek po enem tretjem in dveh petih mestih v pokalu Challenger Cup na svoji četrti dirki Red Bull Air race prvenstva v Dallasu ne samo pričakuje stopničke, ampak jih za uvrstitev na finale prvenstva v Spielbergu tudi potrebuje. Tokratna dirka bo verjetno tehnično ena izmed najtežjih, a hkrati najbolj atraktivnih, saj poteka v in nad znamenitim dirkališčem Dallas Speedway Circuit, ki z relativno visoko nadmorsko višino, visokimi temperaturami in prostorsko ozko progo, pilotom in tehniki predstavlja dodatne izzive.

Podlunšek ob tem poudarja, da bodo na tej dirki v ospredju predvsem pilotove izkušnje, brezkompromisno letenje brez napak in kot najpomembnejši element, letalu ob pomanjkanja motornega "zraka" zagotavljati čisto letenje z najmanj upora.  

Tekmovanje Red Bull Air Race se z današnjim treningom nadaljuje v soboto z dirko Challengerjev, kvalifikacijami Master Class in končuje z nedeljsko dirko najboljših dvanajstih pilotov prvenstva.

Letošnja sezona svetovnega prvenstva Red Bull Air Race obsega osem postaj v sedmih državah. Vrhunski piloti v bitki s časom drvijo mimo 25 metrov visokih zračnih pilonov, ki označujejo progo nad vodno gladino. Piloti pri tem dosegajo hitrosti do 370 km/h in se upirajo silam do 10 G.


Trenutna razvrstitev v kategoriji Challenger

1. Francois Le Vot (FRA) 30; 2. Tom Bennet (GBR) 22;  3. Daniel Ryfa (SWE) 22;  4. Claudius Spiegel (GER) 16; 5. Petr Kopfstein (CZE) 16; 6. HalimOthman (MAS) 10;  7. Juan Velarde (ESP) 10; 8. Peter Podlunšek (SLO) 10;  9. Luke Czepiela (POL); 10. Mikael Bragot (FRA) 4; 11. Cristian Bolton 0

 
Trenutna razvrstitev v skupnem seštevku Master Class

1. Hannes Arch (AUT) 43 točk; 2. Paul Bonhomme (GBR) 41; 3. Nigel Lamb (GBR) 35
Galerija