© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
05.09.2014 13:30:16

Boj do zadnjega

Grega Wernig

Danes bo v Bruslju zadnja postaja letošnje diamantne lige, kjer se bo Martina Ratej borila za skupno zmago v metu kopja.

Ratejeva pred zadnjo tekmo zaostaja za Čehinjo Barboro Špotakovo za štiri točke. Šentjurčanka bi vzela skupno zmago, če bi v Bruslju zmagala (na finalu dobiš za zmago dvojne točke, za prvo mesto 8) in Špotakova ne bi bila boljša kot tretja.

Če bi bila Čehinja druga (4 točke), Martini ne bi pomagala niti zmaga – po točkah bi bili sicer izenačeni, vendar bi imela Barbora več zmag. Ratejeva je do zdaj nastopila na štirih tekmah (Doha – 1, Rim – 2, Lozana 2, Monako 2 – v New Yorku ni nastopila, v Birminghamu pa je bil četrta), ravno tako kot Špotakova (Rim – 1, Lozana – 1, Monako – 1, Birmingham – 2, v Dohi in New Yorku ni nastopila).

Vprašanje je, v kakšni formi je trenutno najboljša slovenska atletinja, medtem ko se zdi, da Špotakova vedno lahko vrže kopje okoli 63 metrov. Vsekakor bo to neposreden dvoboj za zmago v diamantni ligi, Martini pa bi morala pomagati še kakšna metalka.

V finalu bodo nastopile še Ukrajinka Hacko, Avstralka Mitchellova, Nemki Molitorjeva in Stahlova, Latvijka Palameika in Južnoafričanka Viljoen. Poleg ostalih disciplin bo izjemen tudi boj na 100 metrov z vsemi najboljšimi – Tyson Gay, Asafa Powell, Kemar Bailey-Cole, Nesta Carter, Kim Collins, Michael Rodgers in Richard Thompson.