© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
23.12.2014 11:01:57

Reprezentanca skozi številke

Grega Wernig

Številke so varljive in še zdaleč ne razkrivajo celotne slike, nekaj pa vendarle povedo.

Med drugim tudi to, da bo Slovenija v Katar bržkone odpotovala brez dvometraša v svojih vrstah, da bo neko levo krilo morda že v Zalivu prekoračilo mejo dvestotih nastopov, da bodo dva ali trije debitirali na velikem tekmovanju in da je gospod med vratnicama več kot poldrugo desetletje starejši od hrusta na šestmetrski črti.


Starost

804-27-skof

Že nekaj let je najstarejši v izbrani vrsti in tudi tokrat ne bo nič drugače. Gorazd Škof na priprave prihaja v dobri formi in z novo pogodbo v žepu, zato lahko povsem mirno pričakuje svoje četrto SP. V dresu z državnim grbom je debitiral pred trinajstimi leti, ko je bil denimo najmlajši med šestindvajseterico, Blaž Blagotinšek, star sedem let.


Nastopi

804-27-zvizej
Grega Wernig

Lahko bi zapisali, da je to mrtva dirka, Luko Žvižeja in Uroša Zormana namreč loči le en nastop, levo krilo »vodi« s 191 proti 190. Že v Katarju bosta šla morda čez dvesto, v letu 2015 pa bi morala v vsakem primeru prehiteti Tomaža Tomšiča in potem bo na večni lestvici pred njima le še Beno Lapajne (212). Nikakor ne nedosegljiv, pravzaprav ravno nasprotno.


Zadetki

804-27-gajic
Arsen Perić

Tudi tu je od šestindvajseterice kandidatov za Katar najboljši Luka Žvižej, levo krilo Celja PL je za zdaj pri številki 637 in za vodilnim na večni lestvici Alešem Pajovićem zaostaja šestdeset golov. Glede na razmerje števila golov in nastopov sta sicer najučinkovitejša Dragan Gajić in Jure Dolenec, ki v dresu z državnim grbom v povprečju dosegata slabe štiri gole na srečanje.


Velika tekmovanja

759-31-valj
Grega Wernig

Največkrat je njihove pasti in čare izkusil kapetan Uroš Zorman, ki je nastopil na šestih EP, treh SP in olimpijskih igrah v Atenah. Luka Žvižej je nastopil na devetih, Škof na osmih, Kavtičnik in Kozlina pa na sedmih velikih tekmovanjih. Po drugi strani na debi na veliki sceni še vedno čakajo Bombač, Cehte, Razgor, Ferlin, Skok ...


Višina

blaz blagotinsek
Arsen Perić

Ob odsotnosti velikanov Nenada Bilbije in Boruta Mačkovška bo Slovenija v Katarju bržkone ena redkih reprezentanc brez dvometraša v ekipi. Na pripravah sicer sodeluje tudi 202 centimetra visoki Blaž Blagotinšek, ki pa si bo izboril mesto na letalu za Zaliv. Na vse druge bosta tako zviška gledala hrusta Miladin Kozlina in Uroš Bundalo (oba 198 cm).


Teža

miladin kozlina
Grega Wernig

Za deseterico bi lahko rekli, da so težki kot cent, saj tehtajo sto ali več kilogramov, najbolj pa tehtnica trpi, ko nanjo stopi Miladin Kozlina. Robustni Celjan, ki se v dres z državnim grbom vrača po skoraj petih letih, tehta 115 kilogramov in je denimo kilogram težji od Mateja Gabra in kar 35 od Gašperja Marguča.