© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(rp)
(rp)
26.08.2024 12:59:47

Rokometna legenda iz bivše Juge: Slovenci so pred vsemi nami

Zoran Živković na festivalu na Zlatiboru.
Zoran Živković na festivalu na Zlatiboru.
www.issf.si

Na 13. mednarodnem festivalu športnega filma "Zlatibor 2024" so predvajali tudi dokumentarni film "NepobeDIV", ki govori o nekdanjem rokometašu in trenerju Zoranu Živkoviću.

Gre za človeka, ki je osvojil vse, kar je možno, tako kot igralec kot tudi kot trener. V prvi vlogi je bil član reprezentance, ki je zmagala na OI 1972 v Münchnu, ko je bil rokomet prvič v programu OI, kot selektor je to ponovil z zmago na OI 1984 v Los Angelesu, dve leti pozneje je Jugoslavija pod njegovim vodstvom zmagala še na na SP v Švici. Pozneje je bil še selektor Kuvajta, Egipta in Tunizije.



"Vedno je bila to borba za eksistenco, zato sem moral tudi v Azijo in Afriko. Vrnil sem se in spet vodil reprezentanco, osvajal medalje v precej težjih okoliščinah. Žal z leti to ni več ta rokomet, kot smo ga imeli nekoč. To ne velja le za Srbijo, ampak za prostore celotne Jugoslavije. Izjema so Slovenci, ki so danes pred vsemi nami. Videli ste jih na OI v Parizu, bili so blizu kolajne," so navdušili tudi Tuto, o katerem v sijajnem dokumentarcu govorijo njegovi nekdanji soigralci in igralci, ki jih je treniral. Vsi so bili enoglasni, da je on neponovljivi trener.