© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
14.12.2014 18:21:07

Zanimive metode vzgoje rokometnega podmladka

Predsednik nemške ekipe Füchse Berlin Bob Hanning ima zelo zanimive metode treningov, s katerimi želi predvsem mladim igralcem vcepiti spoštovanje do fizičnega in trdega dela.

Predsednik te nemške ekipe svoje najmlajše varovance vsako leto pošlje za zanimivo preizkušnjo. Tako so se Fynn-Ole Fritz, Nils Gugisch in Sebastian Brand ob sedmih zjutraj prelevili v smetarje, se usedli na smetarski tovornjak in praznili smetnjake  na ulicah Berlina. Predsednik ekipe vsako leto rokometašem, ki se šele prebijajo v ospredje naloži to nevsakdanjo nalogo. "Fantje se morajo naučiti spoštovanja do fizičnega in trdega dela. Želimo jim prikazati, kaj ostali ljudje delajo, da zaslužijo denar," je razložil Hanning. In kako so se kot smetarji za en dan počutili rokometaši, ki naj bi čez nekaj let nosili breme te uspešne nemške ekipe? "Res je bilo naporno vstati tako zgodaj in cel dan delati. Ko sem zvečer sedel v svoji sobi nisem več vedel, kaj naj sam s sabo, tako zelo sem bil utrujen," je povedal sedemnajstletni Fritz.

Pri lisjakih iz Berlina tako ne skrbijo zgolj za rast svojih mladincev v rokometnem smislu, temveč tudi za kulturno izobrazbo, večkrat na leto namreč obiščejo gledališče ali opero. "Prav tako se učijo pravilnega obnašanja, kako se pravilno rokujejo in vedejo do deklet," je še dodal prvi mož. To izobraževanje klub stane 500 tisoč evrov letno, kaj je deset odstotkov proračuna. S tem denarjem bi lahko pokrili plače treh profesionalnih rokometašev, toda v klubu poudarjajo, da je izobraževanje mladih za njih pomembnejše.

O zanimivih vzgojnih prijemih bi veliko vedel povedati tudi slovenski najstnik Mark Ferjan, šestnajstletni vratar se je v lisičji brlog preselil poleti.