© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
03.01.2015 13:16:51

Kar 23-krat sedi pet

Reuters

Tudi tokrat smo bili slovenski novinarji več ali manj enotni pri izboru nogometaša leta. Na prestol smo vnovič postavili Kevina Kampla, ki je tudi tokrat slavil s prepričljivo prednostjo pred prvim zasledovalcem.

Ne samo da je bilo ime končnega zmagovalca isto kot leto prej, tudi število točk, ki jih je takrat in tokrat zbral Kampl, je skorajda identično. V letu 2013 so mu novinarji podelili 135 točk od 140 mogočih, tokrat je dozdajšnji nogometaš Red Bulla iz Salzburga prejel eno manj, torej 134. Predlani je bil najboljši za 24 od 28 novinarjev, letos za 23 od 28.

Le pet jih je torej mnenja, da Kampl med vsemi nominiranimi lani ni pokazal največ: za tri je bil najboljši Samir Handanović, na eni glasovnici je bil na prvem mestu zapisan Milivoje Novaković, na drugi Jan Oblak. Predlani je Kampl prvega zasledovalca, to je bil tedaj Novaković, prehitel za 52 točk, letos je bila njegova prednost malce manjša, a še vedno zajetna, znašala je 45 točk.

Ker je slavil Kampl, to med drugim pomeni tudi to, da po sedmem izboru nogometaša leta ostajamo pri nespremenjenem številu zmagovalcev. Do zdaj smo imeli štiri nogometne kralje, prvi je bil to Novaković, potem je na svoj račun prišel Samir Handanović, ki je pozneje slavil še dvakrat, leta 2010 je smetano pobral Valter Birsa, v zadnjih dveh letih je bil najboljši Kampl. V izboru, ki ga bomo organizirali konec letošnjega leta, bo Kampl torej poskušal ujeti Handanovića, ki za zdaj ostaja najuspešnejši nogometaš v zdaj že tradicionalnem Ekipinem izboru.

V kategoriji mladi up leta morda še nikdar ni bilo takšne konkurence kot tokrat. Toda Petar Stojanović je kljub temu slavil prepričljivo zmago. Osvojil je 132 točk od 140 mogočih, zbral jih je 36 več kot drugouvrščeni Benjamin Verbič. Precej manjša razlika je bila med drugim in tretjim, Luka Zahović je zbral le šest točk manj kot zvezdnik Celja. Stojanović, ki je bil najboljši za 22 od 28 novinarjev, je na prestolu zamenjal Jana Oblaka; ta je pred tem slavil dvakrat zapored, toda tokrat je to kategorijo že prerasel. Zanimivo, Oblak je lani slavil z vsega tremi točkami prednosti pred Andražem Šporarjem, kar še dodatno govori o tem, kako prepričljivo je v letu 2014 igral Stojanović.

Med trenerji je slavil Ante Šimundža, toda kategorija, v kateri imajo glavno besedo strokovnjaki, je bila od vseh treh najbolj izenačena. Vsaj kar zadeva boj za končno zmago. Trener Maribora, ki je bil na koncu upravičeno nagrajen za preboj v ligo prvakov, je imel v Matjažu Keku, ki je nekoč prav tako vodil vijoličaste, izjemno zahtevnega tekmeca. Šimundžo je sicer na prvo mesto postavilo kar 17 novinarjev, trenerja hrvaškega prvoligaša Rijeke "le" 10, toda na koncu je bila razlika med njima le štiri točke.

Tako, sedmi izbor je zaključen, boj za zmage v osmem se je jasno že začel. In upamo, da bomo imeli novinarji letošnjega decembra precej težje naloge kot tokrat.