© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
27.12.2014 08:43:49

Aleš Mertelj - Ker šteje tudi koristnost

Aleš Mertelj je tretji kandidat za nogometaša leta 2014.

Nogometaše ločimo glede na številne kriterije. Nekaterim je najpomembnejše, kdo je zvezdnik in kdo ne. Zvezdniki so jasno tisti najboljši, ki pa bi bili v boju z nasprotnikom precej osamljeni, če ob sebi ne bi imeli tudi številnih takšnih, ki sicer niso zvezdniki, so pa koristni pri številnih drugih, a prav tako še kako pomembnih nalogah.

Mertelj portret

ALEŠ MERTELJ
27 let
Maribor


Ker si v uredništvu Ekipe24 vzamemo kar precej časa, preden sestavimo seznam petih nominirancev za nogometaša leta, to med drugim pomeni tudi, da o vsem skupaj veliko debatiramo in premišljujemo. Iskre se velikokrat krešejo, mnenja so namreč velikokrat različna.

• NOGOMETAŠ LETA 2014

Nogomet je pač šport, ki ga vsak gleda skozi malce drugačne oči. Enim so najpomembnejši zadetki, spet drugim podaje, so tudi takšni, ki uživajo v spremljanju defenzivne, taktično izjemno dovršene predstave. A če bi pri izbiranju najboljših dejansko šteli le zadetke, potem izbori najboljših sploh ne bi bili zapleteni. Prešteli bi dosežene gole, potegnili črto pod petimi najuspešnejšimi in – izvolite. A nogomet je vendarle kompleksen šport, v katerem so zadetki res vrhunec, toda da pride do tega, mora svoje delo opraviti marsikateri izjemno pomembni člen celotnega mehanizma.

Aleš Mertelj je nogometaš, ki ne izstopa. Ne po videzu, saj res ni kot samovšečni Cristiano Ronaldo, ki pred odhodom na igrišče poskrbi za vsako malenkost na sebi, ne po preigravanju, s kakršnim recimo navdušuje nogometni genij Lionel Messi. Ima pa vseeno nekaj, kar ga krasi, kar ga dela pomembnega in zaradi česar je tako priljubljen pri trenerjih.

Je marljiva mravljica, ki nikdar ne potarna. Je fant, ki je na vsaki tekmi pripravljen pustiti srce na igrišču. Vezist, za katerega nobena žoga ni izgubljena. Po potrebi se prelevi tudi v klopa, ki ožigosanemu nasprotniku uro in pol potrpežljivo pije kri. Zna se postaviti zase, zna grobo startati, zna tudi koga odriniti, če je to potrebno. Je nogometaš sredine igrišča, ki bi ga trenerji že zdavnaj poslali domov, če bi bilo v nogometu pomembno le preigravanje.

A ker še kako štejejo tudi druge vrline, mu je uspelo. Ima to, kar je zlata vredno. Maribor bi težko dosegel, kar je, če ne bi imel nogometaša njegovih kvalitet. Številni tehnično precej bolj navdahnjeni posamezniki v vijoličastih dresih nikdar ne bi bili tako nevarni za gol nasprotnika, če ne bi vedeli, da jim hrbet ves čas pridno varuje prav Mertelj.

V letu 2014 je sodeloval pri vseh največjih uspehih svojega kluba. Bil je državni prvak, osvojil je superpokal, veselil se je preboja v ligo prvakov. Če temu dodamo, da je na začetku leta igral tudi v izločilnih bojih za ligo Europa in da je pri Srečku Katancu postal nepogrešljivi člen udarne enajsterice, potem hitro pridemo do zaključka, da je za njim sanjskih dvanajst mesecev.

Ko Slovenija po petnajstih letih spet dobi svojega predstavnika v elitni ligi prvakov, je edino pravilno, da ima Maribor tudi svojega predstavnika med kandidati za nogometaša leta. V preteklosti se ni velikokrat zgodilo, da bi bil med nominiranci nekdo, ki si kruha ne služi v tujini.

Je že tako, da slovenska liga v očeh številnih ni pretirano cenjena. Oziroma povedano drugače: tuje imajo višjo vrednost. Ampak to je tako ali tako vsesplošna slovenska težava; premalo se cenimo.

V nogometu ni nič drugače. Velikokrat občudujemo tujce in hkrati zaničujemo svoje igralce, čeprav na primerjalnem testu med dvema podobnima ni veliko razlik. Mertelj zagotovo sodi med tiste nogometaše, ki so pri nas podcenjeni. Jemljemo jih za samoumevne in jim ne dajemo dovolj pohval za prikazano.

A rezultati in številke ne lažejo; prste je imel zraven pri vseh največjih uspehih Maribora, tudi selektor Katanec je v njem našel igralca, ki ga je iskal. V Mertlju ima nekoga, ki ga le redkokdaj pusti na cedilu, nekoga, na katerega se lahko vedno zanese. Medtem ko številni vse preveč nihajo, je Gorenjčeva igra več ali manj zanesljiva. Na Wembleyju pa je bil ob porazu z Anglijo tudi najbolj kreativen slovenski vezist, čeprav to sploh ni bila njegova glavna naloga …

Povsem jasno nam je, da se bo morda kdo obregnil ob Mertljevo uvrstitev med letošnje nominirance za slovenskega nogometaša leta. Jasno je tudi, da bo 27-letnik v družbi Kevina Kampla, Samirja Handanovića in še koga iz tujine težko pobral smetano izbora. Toda tako on kot slovenski klubski nogometa sta si zaslužila biti zraven. Zaradi kakovosti.