© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
27.12.2014 08:20:32

Matjaž Kek - Prekinjena osemletna suša

Matjaž Kek je tretji kandidat za trenerja leta 2014.

Morda že res ni več selektor Slovenije, toda to ne pomeni, da smo nanj pozabili. Ne, nismo, tudi zaradi tega, ker nam ni dal možnosti za to, da bi. Matjaž Kek z Rijeko niza izjemne rezultate, ti so dejansko tako dobri, da lahko mirne vesti zapišemo: Štajerec je v tem trenutku zagotovo najpriljubljenejši Slovenec na Hrvaškem.

MATJAŽ KEK
53 let
Rijeka (Hrv)


Še nedolgo tega so ob domačih tekmah Rijeke na Kantrido prišli le tisti najbolj zagrizeni pristaši tega kluba. Tisti optimisti, ki so si ne glede na vse ves čas govorili: »Saj nekoč bo zagotovo bolje.«

• NOGOMETAŠ LETA 2014


A tedaj je bila resnica kruta: Rijeka je bila daleč stran od stare slave. Beli, nekoč ponos hrvaškega nogometa, so bili le bleda senca kluba, ki so ga včasih spoštovali in cenili tudi drugod po Evropi. Potem pa je prišel Matjaž Kek. No, ni bil edini, bil pa je eden ključnih delov v mozaiku. Rijeko je prerodil, jo vrnil nazaj na pravo pot, jo obudil od mrtvih. Iz igralcev, ki so bili prej zgolj povprečni, je naredil nogometaše, ki kar letijo po igrišču.

Odkar sedi na klopi Rijeke, slednja v Evropi še ni izgubila domače tekme. Pa čeprav so na Kantridi gostovali nekateri velikani. Letos je bil v ligi Europa do zadnjega v igri za napredovanje v osmino finala, v prvenstvu je pred belimi le v vseh pogledih premočni Dinamo. Toda tudi slednji je že občutil, kako nevarna postaja Rijeka. Slednja je dobila medsebojni obračun v finalu pokala, Kek je v vitrino reškega kluba tako prinesel prvo lovoriko po osmih letih suše. Malce zatem pa še drugo: ko sta se Dinamo in Rijeka na začetku nove sezone udarila še za superpokal, so bili Kekovi fantje zopet tisti, ki so slavili.

Rijeka je tako v letu 2014 dejansko osvojila celo več lovorik kot Dinamo! A to je le eden od razlogov, zakaj bi številni Keku najraje kar postavili spomenik na Reki, kjer bo za vedno ostal zapisan z zlatimi črkami. Ciljev, ki jih 53-letnik želi doseči, pa je še kar nekaj.