© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
03.10.2014 08:00:23

Kak je inda fajn bilou

Drago Wernig - TAKA

V nedeljo se bo znova zgodilo. Nasproti si bodo stali nogometaši Mure in Beltincev, toda zgolj v tretjem kakovostnem razredu tekmovanja. Včasih so prekmurski derbiji polnili tribune, o prestižnih obračunih je govorila vsa Slovenija.

Mnogim se kolca po nekdanjih časih. Tudi prekmurskim ljubiteljem nogometa, ki so nekoč uživali v prvoligaških derbijih med Muro in Beltinci. Vroči obračuni so na tribune v Fazanerijo in "šumo" privabljali na tisoče navijačev, ozračje je bilo vedno znova izjemno, a že vrsto let so razmere popolnoma drugačne. Klavrne! "Ah, kak je inda fajn bilou (Ah, kako je bilo včasih lepo)," vzdihujejo mnogi navdušenci najpomembnejše stvari na svetu na skrajnem severovzhodu države.

Mura in Beltinci sta med elito odigrala 26 tekem, toda zdaj se prvoligaško tekmovanje ravnice izogiba kot hudič križa. Ali veste, kdaj so se črno-beli in "žuti" zadnjič udarili v družbi najboljših klubov na sončni strani Alp? Bilo je davno, zgodilo se je 30. aprila 2000 v Murski Soboti. Mura je slavila s 6:0, že takrat pa je bilo bolj jasno, da se prekmurskemu nogometu ne piše nič dobrega. Prihodnost je to žal potrdila in tudi danes je bolj ali manj jasno, da bo minilo še mnogo nadaljnjih let, preden se bo Prekmurje znova lahko pohvalilo s prvoligašem. Če sploh še kdaj, dodajajo pesimisti.

A kakorkoli že, v nedeljo bo vsaj malce zadišalo po nekdanjih časih. Nogometaši Mure in Beltincev si bodo znova stali nasproti, a tokrat v 3. SNL - vzhod. Nepoučeni bi seveda pričakovali, da ekipo po petih odigranih krogih krojita vrh lestvice, vendar temu še zdaleč ni tako. Vodi Rakičan pred Gradom, Odranci in Tromejnikom, Mura je šesta, Beltinci osmi. Črno-beli so trikrat zmagali in dvakrat izgubili, Beltinčani so slavili dvakrat, trikrat so igrišče zapuščali sklonjenih glav. Tudi to seveda razkriva, da v obeh klubih marsikaj ni tako, kot bi moralo biti, nekdanji palčki v primerjavi z njima so danes boljši.

Derbi se bo začel ob 16. uri, tribune tokrat seveda ne bodo polne in ne bodo tako dolgo, dokler ambicioznost prekmurskih nogometnih delavcev ne bo presegla lokalnih okvirjev.