© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
29.04.2015 12:45:39

Sodeloval pri zgodovinskem uspehu

Kar se je začelo kot bitka za obstanek, se je končalo z zgodovinskim uspehom kluba, za katerega trenutno igra tudi Slovenec.

Pred petnajstimi leti je bil klub na robu bankrota, predlani se je prvič v zgodovini uvrstil v drugo ligo, zdaj mu je uspel pravljični podvig – italijanski malček Carpi bo v naslednji sezoni igral v elitni serie A. Navijači kluba, ki je bil ustanovljen pred 106 leti, slavijo neverjeten uspeh, v katerega lansko poletje ni verjel nihče. Kako bi, povprečna starost ekipe se vrti okoli 21 let, klubski proračun pa naj bi znašal vsega tri milijone evrov! "Ko sem prišel, smo se pogovarjali o boju za obstanek," je pred časom Ekipi zaupal Aljaž Struna, slovenski nogometaš, ki je prispeval velik delež k uspehu Carpija.

Struna je bil pomemben člen udarne enajsterice od začetka do konca, toda to ne pomeni, da bo tako tudi v naslednji zgodovinski sezoni. Primorec je bil namreč h klubu, ki ga financira bogati poslovnež Stefano Bonacini (ta ima v lasti uspešno tekstilno podjetje Gaudi), zgolj posojen s strani Palerma. In ker je nedolgo tega s slednjim podpisal novo pogodbo, se pričakovati, da se bo vrnil nazaj na Sicilijo. Čeprav se vse glasneje govori, da naj bi ga pri Carpiju, ki je bil še pred petimi leti četrtoligaš, želel zadržati še vsaj za eno leto.

"Kot veste, sem podaljšal pogodbo s Palermom in pri slednjem se bodo odločili, kako naprej. Moj cilj je jasen: želim igrati v Serie A. V dresu Carpija? Tukaj sem se počutil zelo dobro, toda kot sem že povedal, odločal bo Palermo," je pristavil Pirančan. Če bo ostal pri Carpiju, zagotovo ne bo igral na stadionu, na katerem je doslej. Carpi namreč domuje na zastarelem objektu za vsega 4.144 gledalcev, ki bržčas ne zadovoljuje niti enemu postavljenemu kriteriju za igranje v serie A. Je recimo petkrat manjši od trenutno najmanjšega stadiona v prvi ligi in kar 19-krat manjši od kultnega milanskega San Sira. Carpi, čigar domače tekme si je v tej sezoni v povprečju ogledalo vsega 2900 ljudi, se bo zaradi tega začasno preselil nekam drugam, govori se, da bi lahko igral kar v Parmi, v prihodnje pa naj bi začeli graditi tudi povsem nov stadion.

A kar je za nekatere zgodba o uspehu, je za druge veliko razočaranje. Claudio Lotito, prvi mož Lazia, je namreč pred meseci potarnal, da se italijanskemu nogometu ne piše nič dobrega, če bodo v serie A igrali takšni klubi kot je Carpi, ki - kot se je izrazil niso vredni počenega groša in so iz televizijskega vidika povsem nezanimivi za širšo javnost.

Galerija