© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
29.04.2015 12:25:49

Bizarni primer Almerie: Oprostite, kateri smo?!

Aktualno špansko prvenstvo premore enega najbolj nenavadnih primerov v novejši zgodovini evropskega nogometa. Nihče namreč ne ve, na katerem mestu je Almeria in koliko točk ima.

Klub iz Andaluzije bo nocoj gostoval pri Realu in seveda je v zvezi s tem najbolj pomembno vprašanje, ali bo kraljevemu klubu uspelo odgovoriti na sinočnjo visoko zmago Barcelone ter se vrniti na zgolj dve točki zaostanka. Nadvse zanimiv in edinstveno neobičajen pa je tudi pogled z zornega kota današnjih gostov.

Ti imajo na lestvici, ki jo oblikuje vodstvo tekmovanja pod okriljem španske lige, 31 točk in z njimi zasedajo 17. mesto, ki ob koncu sezone prinaša obstanek v ligi. Imajo dve točki prednosti pred Deportivom na usodnem 18. mestu in so točkovni izenačeni z Eibarjem na 16. Vse lepo in prav, če bi v tej zgodbi obstajala le ta lestvica. 

Obstaja namreč tudi tista, ki jo oblikuje vodstvo španske nogometne zveze in na kateri je Almeria za tri točke ter eno mesto slabša. Da, prav ste prebrali. Kot je razvidno tudi s fotografij, so Andaluzijci po štetju zveze v tako imenovanem območju izpada z zgolj 28 točkami, torej točko za Deportivom in kar šest za Eibarjem. 

Za kaj gre? Almeria je zaradi postopkovne napake spregledala neznaten dolg v višini približno 4000 evrov na račun danskega kluba Aalborga, iz katerega je že pred leti pripeljala nogometaša Michaela Jakobsena. So se pa pedantni Danci zaradi tega pritožili in Fifa je presodila, da je dejansko šlo za prestopek.

Almeria tega ni nikoli zanikala, toda vseeno jo je doletela kazen, predvidena za primere zamud s plačili. Oziroma je odvzem treh točk Fifa španski zvezi predlagala, ta pa je predlog sprejela, kazen upoštevala in lestvico oblikovala v skladu z njo. Česar pa, kot ste morda uganili, ne španska liga ne večina medijev ne priznava.

Pri Almerii trdijo, da gre za absurden primer absurdno nizkega in takoj poravnanega dolga, vodstvo lige jih pri tem podpira, enako velja za medije. Dodatna težava pa je v tem, da sta vodstvo lige in vodstvo zveze že nekaj časa na bojni nogi in tudi ta primer izkoriščata za stanje vsako na svojem bregu.

Kar bi ostalo neopaženo, če bi bili nesrečni Andaluzijci v sredini lestvice in tri točke ne bi odigrale nobene vloge. Zdaj pa je seveda precej drugače. Almeria namreč želi na vsak način vedeti, na katerem mestu je v resnici in v kolikšni meri je posledično ogrožen njen obstanek med špansko elito. In bo želela vedeti še toliko bolj, če bodo tri točke razilo med obstankom in izpadom predstavljale tudi ob koncu sezone. 

V tem primeru bi španska zveza s svojo lestvico klub lahko poslala v drugo ligo, vodstvo tekmovanja s svojo lestvico tega ne bi priznalo, zveza pa bi bila sicer nemočna, a bi Almerii lahko preprečila registracijo igralcev. In verjetno si lahko predstavljate, v kakšen kaos bi vse skupaj vodilo ob dejstvu, da bi bili v neizbežne sodne spore vpleteni tudi drugi klubi na taisti meji med obstankom in izpadom.