© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
03.04.2015 09:06:03

Rijeka je potrebovala Keka

Grega Wernig

Bili smo na obisku pri Matjažu Keku.

Reka živi v pričakovanju jutrišnjega prvenstvenega obračuna z Dinamom na Kantridi, še bolj vznemirljivo pa je pričakovanje polfinala pokalnega tekmovanja, kjer bodo na nasprotni strani prav tako zagrebški modri; prva tekma bo v sredo (8. aprila) na maksimirskem stadionu, povratna dva tedna pozneje.

A vročica, ki je zajela mesto, ni bila ovira, da ne bi obiskali Matjaž Keka. Oziroma da nas nekdanji selektor slovenske reprezentance ne bi sprejel. Hkrati smo se vnovič prepričali o statusu, ki ga ima med navijači. Status boga.

NE ZAMUDITE!
V SOBOTO V EKIPI24

INTERVJU Z MATJAŽEM KEKOM
 

Z mariborskim strokovnjakom smo v Opatiji opravili pogovor, v katerem je razkril marsikaj zanimivega v zvezi z Rijeko, prav tako kot iz obdobja na klopi slovenske reprezentance. Tudi kakšno skrivnost, ki bo prvič ugledala luč sveta. 

"Na voljo sem vam. Ni niti najmanjšega problema. Ko vam bo ustrezalo, pridite," se je odzval Matjaž Kek, ko smo izrazili željo, da bi ga obiskali in z njim preživeli delovno popoldne. Dogovorili smo se za sredo in v jutranjih urah vse skupaj tudi uradno potrdili. Prizorišče snidenja je bila Opatija, kjer je dom mariborskega strokovnjaka med službovanjem na Reki. "Najboljše bo, da se dobimo nekje na obali," je predlagal in določil restavracijo.

Vse je potekalo kot po maslu, a sklenjen dogovor smo kmalu tudi prekleli. Nekaj pred dvanajsto je namreč Ljubljano zajelo neurje. Sodra, toča, nekaj takega je ob močnem deževju padalo z neba. Ob takšnem vremenu človek izgubi voljo za odhod na teren, povrhu so prometni zamaški poskrbeli, da se je bilo iz prestolnice težko prebiti.

A obupali nismo, kmalu se je vrnila tudi dobra volja in volja do dela. Že na Razdrtem se je nebo začelo jasniti, nakar nas je Opatija dočakala okopana v soncu. Pri 20 stopinjah Celzija. Turistični biser, ki slovi po 11 kilometrov dolgem obalnem sprehajališču pod cipresami, hrasti in palmami se je razdajal v vsej svoji lepoti.

888-2-trening rijeka gw
Grega Wernig
"Tako lepega dne ni bilo že kar nekaj časa. Hvala, da sta nam prinesla to čudovito vreme," se je ob pozdravu z Ekipinim dvojcem nasmejal Matjaž Kek. "Najbrž potrebujete še kakšnega dodatnega pomočnika. Človek bi se na življenje tukaj hitro navadil," smo "predlagali" našemu gostitelju. "Morda bo Rijeka kmalu potrebovala novega glavnega trenerja," je smehljaje odvrnil slovenski ambasador pri južnih sosedih, ki uživa status, kakršnega si želi vsak trener na svetu. Spoštovanje, veliko spoštovanja, je čutiti na vsakem koraku. 


Dovolj je bilo le izstopiti iz službenega avtomobila z oznako Ekipe, da smo spoznali, kako občudovan je mariborski strokovnjak. "Vidim, da ste iz športne redakcije. Gotovo ste prišli k Matjažu Keku. Ups, se opravičujem. H gospodu Matjažu Keku. In gospodu trenerju. Imamo velik privilegij, da vodi našo ekipo. Z njim smo spet postali nogometno mesto," nam je pripovedoval uglajeni možakar srednjih let. Seveda velik navijač Rijeke, ki je redni gost Kantride, o takšnih in podobnih mnenjih, o pohvalah naključnih sogovornikov, bi lahko napolnili vse strani časopisa ... Nekaj jutrišnjih bomo z intervjujem, ki smo ga opravili z Matjažem Kekom. Razkril je nekaj zanimivih misli in tudi skrivnosti, ki bodo prvič ugledale luč sveta.

Minili sta že dobri dve leti, odkar je nekdanji selektor slovenske reprezentance prevzel vodenje Rijeke. Z njo je osvojil pokalno tekmovanje in dvakrat igral v skupinskem delu lige Europa. Evforija je temu primerna, pogoji, v katerih delajo Matjaž Kek in njegovi varovanci, pač ne. So zelo slabi, ali, če hočete, katastrofalni. Na voljo imajo le eno igrišče z naravno travo, ki pa v primeru le malce močnejših padavin postane neuporabno.

Toda kmalu naj bi bilo vendarle drugače. Nad Reko, na Rujevici, ob za zdaj edini travnati površini, ki omogoča nemotene treninge, raste nov vadbeni center, v sklopu katerega bo tudi stadion za nekaj več kot pet tisoč gledalcev, na katerem bo Rijeka igrala tudi uradne preizkušnje tako na domačem kot mednarodnem prizorišču. Projekt je vreden nekaj več kot 10 milijonov evrov, ko bo končan, pa naj bi se začela tudi obnova Kantride.

888-2-rujevica

888-2-bager gw
Grega Wernig
"Predvidevamo, da bodo dela končana konec meseca julija ali v začetku avgusta," nas je osupnil vodja oddelka za stike z javnostmi Davor Sever. Osupnil iz preprostega razloga, ker naključni obiskovalec ob obisku gradbišča za zdaj nikakor ne more dobiti občutka, da bo to nekoč sodoben vadbeni center. In to (menda) zelo kmalu. 


"Roki nas malce pritiskajo, a verjamemo, da nam bo uspelo. Ker je najtežji del za nami. Na tem mestu je bil velik hrib in potrebna sta bila dva meseca miniranj, da smo sploh zagotovili površino, na kateri smo začeli graditi," je pojasnil Davor Sever.

Vsekakor je prava oseba, da nam razkrije, kakšno je sodelovanje z Matjažem Kekom. "Ni vedno lahko," se je nasmejal reški PR: "Priznati moram, da smo potrebovali nekaj časa, da smo se navadili drug na drugega, na njegov način dela, zdaj vse poteka gladko. Trener je zelo zahteven, vendar v prvi vrsti zares velik profesionalec. Tako na igrišču kot ob njem. Prinesel je nov veter. Mislim, da ljudje, tako v klubu kot okrog njega, tako profesionalnega odnosa na vseh področjih v zadnjih letih niso bili navajeni. In da je Rijeka tudi zato potrebovala ravno takšnega strokovnjaka."