© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
02.04.2015 12:18:00

Denis Perger: Drugačna je le kulisa

Arsen Perić

V nemški bundesligi igrajo štirje slovenski reprezentanti. Mišu Brečku, Dominicu Marohu in Timu Matavžu se je v zimskem prestopnem roku pridružil Kevin Kampl.

Član bundesligaša je tudi Denis Perger. Enaindvajsetletni Ptujčan se je pred letom in pol iz Kopra preselil k Freiburgu. Pred tem si ni nikoli predstavljal, da bo igral v Nemčiji, zdaj pa pravi, da je zelo zadovoljen, ker se je odločil sprejeti ta izziv. Zanimivo je, da je Freiburg izbral kljub temu, da so ga v svoje vrste vabili Dortmundčani. Vendar pa se je odločil po svoje, čeprav ima Borussia neprimerno večjo veljavo od malčka iz mesta, ki mu pravijo tudi schwarzwaldski dragulj.

"Dogovarjal sem se za igranje v drugi ekipi Borussie, vendar raje izbral Freiburg in ni mi žal," se je dobro leto in pol v preteklost vrnil Denis Perger, ki mu pogodba z rdeče-črnimi poteče poleti. Zato je primerno vprašanje o morebitnem podaljšanju sodelovanja oziroma odhodu drugam. "Za zdaj smo v začetni fazi pogovorov. Trenutno imam v glavi le trening in da bi sezono končal brez poškodb. Ostalo bo že prišlo."

868-16-perger ap
Arsen Perić

Odlična promocija za državo

Slovenski državni prvak Maribor je v skupinskem delu letošnje lige prvakov igral s Schalkejem. Prvo srečanje v Gelsenkirchnu se je končalo z delitvijo točk. To je bilo za nemško javnost veliko presenečenje. "Ekonom kluba je nor na Schalke in je o Mariboru pred tekmo govoril, da je to majhen klub in tako naprej, jaz pa sem mu dejal, boste že videli, da bo rezultat v korist Maribora. Dvoboj se je končal z rezultatom 1:1 in drugi dan je bil ekonom ves poklapan. So me pa vsi spraševali o Mariboru. Iz dneva v dan je bilo večje zanimanje zanj, vijoličasti so nas res predstavili v izjemni luči, z njihovimi predstavami pa je pridobil celoten slovenski nogomet. To je bila odlična promocija za vso državo," je zanimivo izkušnjo opisal Perger.

Za člansko ekipo Freiburga še ni igral, v prejšnji sezoni ga je klub poslal na kaljenje v tretjo ligo. Z nemškim nogometom se je spoznaval v Wehen Wiesbadnu. Zanj je odigral trinajst tekem in v statistiko vpisal dve podaji. "Vsi mislijo, da tretja liga ni nič posebnega, a v Nemčiji se z njo začne kvaliteten nogomet. Igra se na velikih stadionih, tekmovanje je zelo dobro medijsko podprto. Tu dobiš občutek resnega nogometa, pomemben je vsak konec tedna, vsak dvoboj, živi se samo za tekme," nam je razložil sogovornik, ki smo ga prosili, naj naredi primerjavo med slovensko prvo in nemško tretjo ligo. "Glavna razlika je, da je slednja veliko bolj gledana. Stadioni so ves čas polni in še medijsko je veliko bolj podprta. Kar zadeva kakovost nogometašev, lahko rečem, da včasih, ko gledam tekmo ali sem na treningu s prvim moštvom, dobim občutek, da bi slovenska ekipa dosti bolje odigrala kot nemška. Menim, da je raven igralcev dokaj enaka, v bistvu je drugačna le kulisa. Če bi bilo v Sloveniji na tekmah več ljudi, bi bilo vse skupaj videti precej bolje," je z zanimivim razmišljanjem postregel Perger, ki se v tej sezoni dokazuje v drugi ekipi Freiburga, ki nastopa v četrtoligaškem tekmovanju.

868-17-perger (OBREZ) ap
Arsen Perić

VEDNO V IGRI
Na tekmovalni ravni je torej storil korak nazaj. "Poleti sem bil ves čas s prvo ekipo, z njo opravil priprave in odigral veliko prijateljskih tekem. Takrat čakaš svojo priložnost, upaš, da boš zraven tudi v bundesligi, kar je vedno težko. Gre za vsakodnevno dokazovanje, hkrati pa moraš imeti še veliko sreče. Freiburg je eden izmed klubov, ki ima drugo ekipo. Če nisi med elito, greš tja, da imaš občutek pravega nogometnega ritma. Mogoče sem res storil korak nazaj, ampak je koristna izkušnja. Freiburg je nekoliko poseben, saj igra drugačen sistem kot ostali, tako da me zdaj preizkušajo na novih igralnih mestih. Vedno sem igral na levem bočnem položaju, tu igram še na levem in tudi desnem ofenzivnem mestu."

Mogoče sem res storil korak nazaj, ampak je koristna izkušnja. Freiburg je nekoliko poseben, saj igra drugačen sistem kot ostali, tako da me zdaj preizkušajo na novih igralnih mestih.

Poleg tega je zdaj veliko bolj na očeh trenerja prvega moštva Christiana Streicha. "Trener druge in prve ekipe sta ves čas v stiku in tudi igralci ves čas krožijo med obema ekipama. Dva, trije iz druge gredo v prvo in obratno. Včasih skupaj treniramo, med sabo igramo tekme. Glede na to, da imam pogodbo s prvo ekipo in da me je ta posodila drugi, sem skoraj vedno v igri, da bi bil med igralci, ki so del te rotacije."

denis perger 74
Arsen Perić

Prva ekipa Freiburga se bori za obstanek v bundesligi, druga pa je v sredini lestvice jugozahodnega dela četrtoligaškega prvenstva. Slednja nima nikakršnih možnosti, da bi se borila za napredovanje, vendar to niti ni v interesu kluba. "Glavni cilj druge ekipe je proizvajati igralce, ki jih potem predstavijo nemški eliti. Lani je Freiburg II osvojil drugo mesto v četrti ligi, si priigral napredovanje, ki pa so ga v klubu zavrnili," je vizijo Freiburga predstavil Perger, ki je v tej sezoni nastopil na sedmih tekmah. "Moj status bi lahko bil boljši, vendar sem samo enkrat igral na svojem položaju, zato sem še kar zadovoljen."

Včasih, ko gledam tekmo ali sem na treningu s prvim moštvom, dobim občutek, da bi slovenska ekipa dosti bolje odigrala kot nemška. Menim, da je raven igralcev dokaj enaka, v bistvu je drugačna le kulisa.

Nazadnje je igral v začetku novembra, si nato poškodoval mišico, v spomladanskem delu pa še ni dobil priložnosti za dokazovanje. "Trenutno si najbolj želim, da bi igral na svojem položaju, na katerem se najbolje počutim in tam lahko največ pokažem. Ne me narobe razumeti, če me v klubu vidijo na mestu levega napadalnega vezista, je to zame tudi zelo koristno, saj se naučim nekaj novega, vendar mislim, da bi bilo za moje dokazovanje najbolje, da bi igral tam, kjer se najbolje počutim."