© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
13.02.2015 12:52:03

Premirje, zob in slovenska zastava

Nikola Miljković

Četrti spomladanski krog nemškega prvenstva se tako kot večina običajnih začenja v petkovem večernem terminu, ta pa prinaša nastop ekipe, ki nemško, mednarodno in slovensko javnost trenutno zanima bolj kot katerakoli druga.

Ob boju za naslov prvaka, ki še vedno velja za odločenega, je v središču pozornosti boj za obstanek dortmundske Borussie, ki pa je vsem nam seveda še toliko bolj zanimiva zaradi januarske okrepitve črno-rumenih v podobi Kevina Kampla.

Trenutno najboljši slovenski nogometaš je na domačem stadionu debitiral pred natanko devetimi dnevi, se vključil v podpovprečno predstavo celotnega moštva in bil prisiljen prisostvovati enemu največjih navijaških protestov v novejši zgodovini kluba. Gledalci na nekoliko dražjih sedežih na obeh glavnih tribunah so protestirali s predčasnim odhodom; ob vodstvu Augsburga so približno deset minut pred koncem tekme kot na ukaz nekega nevidnega vodje začeli vstajati s svojih mest in se množično podajati proti izhodom.

846-10-11-balon nm
Nikola Miljković

Najzvestejši in najglasnejši navijači na južni tribuni so ostali vse do konca, a nikakor ne zato, ker bi ekipi želeli izkazati podporo. Ostali so, ker so nogometaše hoteli poklicati k odgovornosti, kar so jasno in glasno tudi storili. Igralci in trener Jürgen Klopp so skoraj nagonsko vedeli, da se morajo po zadnjem sodniškem žvižgu zglasiti pred omenjeno tribuno in skesano poslušati vse tisto, kar so jim navijači namenili po kombinaciji bledega uvodnega gostovanja v Leverkusnu, domačega poraza z Augsburgom in zadnjega mesta na prvenstveni lestvici.

Ni manjkalo kletvic, žvižgi so se zarezali v možgane slehernega človeka na največjem nemškem stadionu, negodovanje pa bi morda celo ušlo nadzoru, če kapetan Mats Hummels in dolgoletni vratar Roman Weidenfeller ne bi odšla na pogovor skoraj dobesedno na tribuno. Kot je znano danes, sta obljubila drugačen pristop in drugačno predstavo že na prvi naslednji tekmi, ki je Borussio čakala v soboto v Freiburgu. In kot je znano danes, sta s pomočjo soigralcev držala besedo.

Dortmundčani so pred slabim tednom ob francoski meji delovali neprimerno bolj bojevito, pokazali so boljšo organiziranost in primernejši odnos, rezultat pa je kot nalašč prišel v polnem obsegu. Ne samo zmaga s 3:0, prišlo je tudi napredovanje za maksimalni dve mesti na ligaški razpredelnici, ob katerem so vsi skupaj vendarle vsaj nekoliko lažje zadihali.

Čeprav gre še vedno zgolj za šestnajsto mesto in je ta položaj za klub takega formata še vedno sramoten, so spremembo pristopa navijači nagradili s huronskim navdušenjem. V zadnjih minutah tekme v Freiburgu so ekipi podarili vzdušje za bogove, s pesmimi so simbolično podpisali premirje in v tem duhu nekaj podobnega načrtujejo tudi za nocojšnje srečanje z Mainzem. Seveda ob predpostavki, da se bosta pogojev premirja držali obe strani.

Ob tem velja izpostaviti, da bo več kot 80 tisoč gledalcev danes (srečanje se začne ob 20.30) podkrepljeno z večjo skupino slovenskih nogometnih navdušencev. Približno dvajset navijačev Borussie s sončne strani Alp si je zagotovilo dragocene vstopnice za nocojšnjo tekmo, pri čemer gre za ljudi, ki so hkrati tudi oboževalci slovenskega nogometa in Kampla, tako da so se jim z januarskim prestopom 24-letnika uresničile sanje.

Na pot so se odpravili tudi z namenom izobesiti slovensko zastavo v morju črno-rumenih obeležij, o svojem prihodu pa so prav prek nas obvestili tudi Kevina, ki jih pričakuje z velikim navdušenjem. "Hvala za to informacijo, presrečen sem, da bo zame in za mojo ekipo na tribunah navijala tudi večja skupina slovenskih navijačev. To je nekaj čudovitega, z veseljem bom poiskal slovensko zastavo in upam, da bodo zadovoljni z mojim nastopom. Če bom dobil priložnost, bom zagotovo igral še z nekoliko večjim motivom," je ob tem dejal Slovenec v vrstah Borussie, ki je imel na začetku tedna nekaj težav z zobobolom, a jih je uspel odpraviti.

846-10-11-klopp re
Nikola Miljković

"Zdaj je vse v redu in pripravljen sem prisluhniti trenerjevim željam," poudarja igralec, ki je ponovno najresnejši kandidat za nastop v udarni enajsterici stratega, ki se je, kako zanimivo, z bolečim zobom ukvarjal nekaj dni prej. Tik pred nekajkrat omenjenim srečanjem v Freiburgu so mu ga morali celo izpuliti, težave z zobmi pa so postale nekakšen simbol dortmundskega vzpona z dna.

"Če to pomeni, da bom moral za vsako tako dobro predstavo in posledično zmago žrtvovati en zob, naj bo pač tako," je v šali dejal Klopp. Čeprav ga ne on ne Kampl tokrat nista žrtvovala, pa se zdi, da se je v nasprotju z nekaterimi napovedmi ob teh zobnih težavah vzdušje izrazito izboljšalo in se Borussii obetajo vsaj malce lepši časi. Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da je nadaljevanje ali celo nadgradnja tega vzdušja v izraziti odvisnosti od današnje zmage nad nekdanjim Kloppovim moštvom.