© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
13.02.2015 10:24:59

Kakršne ocene imaš, toliko igraš

Reuters

Čeprav bi se Marseille z nocojšnjo zmago nad Reimsom vsaj začasno zavihtel na vrh lestvice ligue 1 (ima toliko točk kot PSG in dve manj od vodilnega Lyona), njegov nastop ne bi smel biti pretirano odmeven, povsem nekaj drugega pa velja za razkritje sistema, s katerim trener modro-belih iz glavnega mesta Provanse določa udarno enajsterico svojega moštva.

Kot ste tudi sami verjetno ugotovili že večkrat, argentinskemu strokovnjaku Marcelu Bielsi vzdevka Norec niso nadeli brez razloga. Njegovi javno objavljeni motivacijski govori so postali prava uspešnica, njegovo spremljanje tekem med sedenjem na hladilni torbi prav tako, da o edinstvenem proslavljanju zadetkov in edinstvenem hudovanju ob zapravljenih priložnostih (kaj šele ob sodniških napakah) sploh ne izgubljamo besed.

Še več čudaških navad, običajev in potez, o katerih vedo povedati najbolje obveščeni, pa je javnosti seveda skritih. Približno tako, kot je bil do zdaj skrit Bielsov (menda dolgoleten) način izbiranja nogometašev, ki na posamezni tekmi tvorijo začetno enajsterico. Zdaj Marseilla, predtem pa bojda tudi bilbajskega Athletica. Šlo je za kar dobro varovano skrivnost, a je Norca in njegovo metodo pod žaromete porinil brazilski branilec Doria, ki je k Marseillu prišel v poletnem prestopnem roku in ga v nedavnem januarskem zapustil, ne da bi v francoski ligi odigral eno samo srečanje. Brazilec je Argentinca (verjetno nekaj jeze izhaja tudi iz tega rivalskega dejstva) obtožil, da po vsaki tekmi skupaj s posebno skupino ljudi oceni vse nastopajoče nogometaše, in sicer s časopisnimi številčnimi ocenami, ki so na las podobne šolskim. Po branilčevih besedah nato sledi računanje povprečja, to povprečje pa odloča o nastopu v naslednjem krogu. In če ste ob tem pomislili, da gre za izmišljotine užaljenega uma, ste se ušteli. In to pošteno.

"Do zdaj o tem nisem govoril, ker ni bilo nobene potrebe. A če me je že razkril, lahko potrdim, da je sistem res tako," Bielsa od obtožb ni bežal, pravzaprav je storil ravno nasprotno. "Imam skupino ljudi, skupno nas je deset, pri čemer ostalih devetih seveda ne bom razkril. Igralcem dajemo časopisne ocene in v konkretnem primeru je bilo povprečje vseh branilcev precej nad sedem, kar je po vseh kriterijih izjemno. In ker ni bilo kazni, poškodb ali utrujenosti, v mojem sistemu razloga za zamenjavo resnično ni bilo," je pojasnil argentinski strokovnjak, ki torej na neki način resnično deluje kot starši, ki dovoljenje za igro otrok pogojujejo prav z dobrimi ocenami. "Če bi torej na igrišče želel poslati Dorio, bi moral zanemariti svoj način dela, ki mi zelo dobro služi že dolgo časa. Morda je boljši od vseh in sem mu naredil krivico, taka možnost pri tem sistemu vedno obstaja. Toda če sem naredil napako, sem jo naredil zato, ker pač verjamem v svoj koncept," je še dodal trener, ki o konkretnih številkah podobno kot o konkretnih imenih ni želel govoriti. Se pa z njimi (s številkami, za zdaj ne z imeni) ukvarjajo francoski novinarski kolegi, ki zagotavljajo, da je prav številka sedem tista čarobna. Povprečje nad njo naj bi zagotavljalo nastop na naslednji tekmi, padec pod povprečno oceno šest naj bi prinašal zanesljivo menjavo, vmesno območje pa menda vendarle prinaša tudi dodatne, bolj ustaljene trenerske metode ovrednotenja posameznih igralcev in določanja zasedbe, ki začne tekme. Tudi današnjo, na kateri bomo tudi sami prvič pozorni na to, s kakšno oceno bi ocenili predstavo katerega od nogometašev.