© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
26.03.2015 14:04:38

Sodnik, trener, fizioterapevt, predavatelj ...

vszi

Sloveniji bo v petek sodil delivec pravice iz Avstrije – ki pa ni zgolj nogometni sodnik. Je še marsikaj drugega. Tudi magister in ugledni fizioterapevt.

Če bo torej koga iz slovenskega tabora v Stožicah zagrabil krč in če bo bolečina res huda, lahko za pomoč poprosi kar Oliverja Drachto. No, a če bo slednji ocenil, da je krč posledica slabe pripravljenosti, bo verjetno sledila tudi kakšna pikra pripomba. Drachta namreč ni zgolj sodnik in fizioterapevt, je tudi specialist za telesno pripravo. In spet bomo ponovili: to še ni vse. Če bo recimo Jasmin Kurtić v ključni napadalni akciji slabo podal v napad Milivoju Novakoviću, mu bo morda kakšen nasvet dal prav Drachta. Je tudi nogometni trener, ima Uefino licenco B. Seznam pa se še kar nadaljuje. Vsestranski možakar iz Linza na svoji športni kliniki ponuja tudi psihološke nasvete, hkrati je učitelj tenisa in tudi predavatelj. Med drugim mu sem in tja prisluhnejo na eni od fakultet v Salzburgu, kjer predava kar o športnem novinarstvu. Med njegove športne kliente spada kar nekaj znanih obrazov; Drachta se lahko pohvali, da je sodeloval s Sybille Bammer, eno najboljših avstrijskih teniških igralk vseh časov, svetoval je kopici nogometnih reprezentantov, bil šef telesne priprave članov izbrane avstrijske vrste do 19 let, svetoval je hokejistom iz lige EBEL, kolegom sodnikom in tako dalje in tako naprej. Skratka, skoraj je ni stvari, ki je Drachta ne bi obvladal.

drachta2
vszi



Kar zadeva sojenje, smo Slovenci že imeli izkušnje z njim. In moramo priznati, da bolj ali manj prijetne. No, leta 2009 je mlada reprezentanca ob njegovi prisotnosti visoko izgubila z Nemčijo (0:3), a je bila tekma le prijateljske narave. Je pa zato članska selekcija leta 2011 pred njegovimi očmi v gosteh premagala Ferske otoke z 2:0, Drachta je bil sodnik tudi na tekmi, na kateri je Mura slavila enega svojih največjih uspehov. Leta 2012 so Prekmurci v tretjem krogu kvalifikacij za ligo Europa izločili kijevski Arsenal, čeprav so izgubili obe tekmi. Toda poraz na prvi je Uefa zaradi nastopa igralca brez pravice igranja spremenila v zmago Mure s 3:0. Pred očmi Drachte so povratni obračun črno-beli izgubili z 0:2, a se vseeno veselili. Pa še tole: vsestranski sodnik je tedaj v Ljudskem vrtu pokazal dva rdeča kartona.