© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
06.02.2015 15:59:02

Katarci, v nogometu tako ne bo šlo!

Reuters

To, kar se je zgodilo na svetovnem prvenstvu v rokometu, je za prvega moža nogometne zveze absurdna sramota.

Pravkar končano svetovno prvenstvo v rokometu je bilo za marsikoga prava farsa. V prvi vrsti zaradi reprezentance gostiteljev. Katarci so prišli vse do finala, kjer so morali priznati premoč Franciji, a že srebrna kolajne je bilo dovolj, da so se ljudje zgražali nad vsem tem. Zakaj, je jasno: za Katarce so igrali tudi številni tuji rokometaši, bogati šejki so k sodelovanju privabili igralce iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Francije, Španije, Kube … To se jim na koncu izplačalo, takšnega športnega uspeha Katar še ni doživel.

Zaradi rokometne izkušnje se marsikdo boji, da se bo katarska praksa ponovila tudi leta 2022, ko bo ta država organizirala še svetovno prvenstvo v nogometu. Toda Sepp Blatter, za zdaj še prvi mož mednarodne nogometne zveze, je Katarce opozoril, naj nikar ne pričakujejo, da je kaj takšnega možno tudi v nogometu.

"Državo z 2,2 milijona prebivalcev čaka ogromna preizkušnja, če bo želela sestaviti nogometno reprezentanco, ki bo dorasla nalogi. Dejstvo je, da nogomet gradi tudi družbeno-socialne mostove, ki združujejo kulture. To vedno poudarjamo. Toda s tem, kar se je zgodilo na svetovnem prvenstvu v rokometu, je Katar potisnilo do točke absurdnosti," je prepričan Švicar, dolgoletni prvi mož Fife, ki se bo maja spet potegoval za predsedniški stolček.

V nogometu so sicer pravila glede naturalizacije športnikov precej ostrejša kot v rokometu. Za Katar bodo lahko na svetovnem prvenstvu igrali le tisti "tujci", ki so se rodili v tej državi oziroma so se tam rodili njihovi starši. Vsi ostali bodo morali za katarski nogometni potni list tam živeti in igrati kar pet let. No, če ne bo Fifa kaj spremenila pravil. Katarci imajo pač res ogromno denarja ...