© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
08.09.2014 09:11:13

Mislijo, da se je prevesila

Profimedia

Ko so Slovenci leta 2010 nazadnje gostovali v Estoniji, je bilo v tamkajšnjih medijih zelo težko prebrati kaj pametnega v povezavi s prihajajočo tekmo.

A le en uspešen kvalifikacijski cikel, v katerem je bila ena od estonskih žrtev žal tudi Slovenija, je bil dovolj, da je tudi nogomet v tej baltski državi dobil svojo "ustavno pravico".

Danes je obračun med izbranima vrstama Estonije in Slovenije tema, ki ji tamkajšnji mediji posvečajo veliko pozornosti. Predvsem pa gre za dogodek, ki ni zanimiv le redkim, ampak se z njim ukvarjajo pravzaprav vsi. Marsikaj seveda pove že podatek, da so Estonci v predprodaji prodali že več kot polovico vseh vstopnic, ki so na voljo. Da o samozavesti, ki vlada med navijači in navsezadnje tudi nogometaši, niti ne govorimo.

Čeprav zgodovina razkriva, da je Slovenija izgubila le eno od sedmih tekem, ki jih je odigrala z Estonijo, v tej baltski državi verjamejo, da se je v zadnjih letih tehtnica le prevesila na njihovo stran. To je sicer smela misel, a tako pač je. In pravice, da so samozavestni, jim ne more nihče vzeti. Estonski igralci pač nastopajo v vse močnejših ligah, imajo vse več posameznikov, ki se jim je uspelo prebiti na zavidljivo raven klubskega nogometa. Prav tako ima Estonija zdaj novega selektorja, Šved Magnus Pehrsson je hitro postal zelo priljubljen lik v tej državi. Sicer je res, da Estonci pod njegovim vodstvom na prijateljskih tekmah niso blesteli, predvsem v rezultatskem smislu, je pa Pehrssonu uspelo precej prevetriti in predvsem pomladiti zasedbo.

Zaradi tega je Estonija v tem trenutku neznanka tudi za domače navijače, a ti so bili še kako zadovoljni s tem, kar so videli v sredo, ko so modre srajce na Švedskem izgubile le z 0:2. Zlatan Ibrahimović je bil edini, ki jim je povzročal preglavice (komu jih ne bi?), sicer pa je bila na delu čvrsta, organizirana in izjemno disciplinirana zasedba. Če bo Estonija tudi nocoj takšna, se bo morala Slovenija še kako potruditi, da jo bo spravila na kolena. A tako je bilo že nazadnje, ko je gostovala v Talinu; tedaj je sicer slavila z 1:0, a tudi po zaslugi nekaj dobrih posredovanj Samirja Handanovića.

"Tokratna Slovenija je drugačna od tiste, ki smo jo nazadnje gledali v Talinu. Prišli so številni mladi nogometaši, za nameček reprezentanco s klopi vodi Srečko Katanec, ki je zelo, res zelo uspešen strokovnjak," je rojakom nekaj misli o prvem tekmecu v kvalifikacijah za Euro 2016 zaupal Konstantin Vassiljev. Veliki estonski nogometni zvezdnik nocoj ne bo mogel igrati, kar je dobra novica; za Slovence, jasno. Za Estonce pač toliko slabša, saj je nekdanji član Nafte in Kopra že vrsto let motor njihove igre.

"Za začetek se bomo pomerili z zelo močnim in neugodnim nasprotnikom. Slovenci imajo več kot dovolj kvalitete za to, da nas premagajo, toda če bomo imeli dober dan, bo mogoče prav vse. Njihov cilj je povsem jasen, želijo zmagati. Zelo bo težko, res se bomo morali maksimalno potruditi. Žal mi je, ker me ne bo, toda verjamem v fante, ki so selektorju na voljo. Imamo igralce, ki se znajo braniti, in napadalce, ki znajo zabiti gol," je še pristavil Vassiljev, namesto katerega bo ritem estonski igri bržčas dajal Joel Lindpere, izkušeni vezist, ki je pred časom nekaj let preživel tudi v ZDA in tam igral za New York Red Bulls ter Chicago Fire.

Ne glede na vse zapisano je jasno, da bo Slovenija nocoj v vlogi velikega favorita. Vseeno ne gre pozabiti, da je Estonija v kvalifikacijah za zadnje svetovno prvenstvo vpisala zgolj dve zmagi, še ti dve je dosegla le na tekmah z Andoro. Njena razlika v golih 6:20 dovolj pove o težavah, ki jih je imela na obračunih z Nizozemsko, Romunijo, Madžarsko in Turčijo. A kot rečeno, Estonci imajo vseeno pravico verjeti. Naša dolžnost pa je, da njihove navijače razočarane pošljemo domov. Vse ostalo bo za četo Srečka Katanca gromozansko razočaranje.