© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
16.04.2020 09:54:48

Kdo bo novi trener MARIBORA? Ozek izbor slovenskih trenerjev, med TUJCI je izbira ...

Oliver Bogatinov in Darko Milanič
Oliver Bogatinov in Darko Milanič
Drago Wernig - TAKA

Koga bo Oliver Bogatinov postavil za novega trenerja Maribora?

Na svojo mizo je Bogatinov v zadnjih dneh prejel več deset življenjepisov. Interesentov je ogromno, kandidatov bolj malo. To je nekako logično. Maribor je Maribor, pravi zdaj že nekakšna ponarodela nogometna krilatica, ki pomeni, da ne more kar vsakdo sesti na njegovo klop. Nekako v nogometnem svetu stvari delujejo tako, da je dobro, če je v klubu vsaj eno veliko ime, bodisi je to ime športnega direktorja bodisi glavnega trenerja. Kaj to pomeni v praksi? Da bi si Zlatko Zahović lažje privoščil na klop postaviti kakšno ne tako zelo preverjeno ime. Pa si tega niti on ni privoščil. Milko Đurovski je velikansko nogometno ime, Branko Horjak in Ante Šimundža sta klubski legendi, Ante Čačić in Krunoslav Jurčić sta imela v svojem CV napisano ime zagrebškega Dinama, o Darku Milaniču ni treba izgubljati besed. Dejstvo je, da so v Zahovićevi eri Maribor vodila zveneča imena. In na zveneče ime najverjetneje meri tudi Bogatinov.

Hitro se potem seznam kandidatov zelo zoži. Ante Šimundža ostaja v Murski Soboti. Matjaž Kek je v tem trenutku nedosegljiv, enako velja za oba legionarja, Luko Elsnerja in Simona Rožmana. Kdo potem sploh preostane Mariboru? Poznavajoč Bogatinova bi gotovo najraje za trenerja ustoličil Slovenca. Navsezadnje je vedno hvalil in branil slovensko stroko. A kdo je dovolj veliko ime, ki bi v tem trenutku zadovoljilo in pomirilo navijače? Še naprej se omenja Marijan Pušnik, še posebej zaradi določenih novih ljudi, ki naj bi v prihodnosti prišli v klub, toda Korošca si mariborsko občinstvo ni zapomnilo po dobrem. Verjetno bi bil še najboljša izbira Slaviša Stojanović. Nekdanji slovenski selektor, ki je deloval v Latviji, Bolgariji, v Srbiji s Crveno zvezdo osvojil naslov državnega prvaka v trenutkih, ko je bil rdeče-beli velikan v velikih finančnih težavah, v Sloveniji je z Domžalami osvojil dva naslova državnega prvaka. Njegov življenjepis je vsekakor tako zelo bogat, da ne bi bilo presenečenje, če bi Bogatinov ravno njega videl kot novega mariborskega trenerja. Stojanović nam je sicer v intervjuju dejal, da tokrat klica iz Ljudskega vrta ni bilo. Tukaj se slovenska imena verjetno zaključijo, morda bi majhno možnost imel še Miran Srebrnič, ki trenutno deluje v Kopru.

Med tujci je seveda izbira enormna. Če je lahko Tabor pripeljal Maura Camoranesija, potem lahko Maribor pripelje vsaj Fabia Capella, se šalijo mnogi. Ali pa poskusijo Taboru ukrasti Camoranesija, ki kaže velik trenerski potencial. Tukaj je tudi Rodolfo Vanoli, ki uživa ugled. Če smo že pri Italijanih, je v Gorici dobro delo opravil Luigi Apolloni. Krog tujcev je zares velikanski. Verjetno najbolj idealen kandidat bi bil Marko Nikolić, nekdanji trener Olimpije, ki je tudi na Madžarskem opravil odlično delo z Videotonom, toda Srb bo najverjetneje prevzel moskovsko Lokomotivo. Še en nekdanji trener Olimpije bi bil odličen kandidat za Maribor, ampak Igor Bišćan je trenutno selektor mlade hrvaške reprezentance. Tudi Ante Čačić in Krunoslav Jurčić sta trenutno zaposlena … Kot rečeno, če je med slovenskimi strokovnjaki izbira majhna, je med tujimi zares velikanska. In videli bomo, čigav življenjepis bo Bogatinovu najlepše brati. Bolj ali manj je jasno, da idealnega branja ne bo …