© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
28.05.2018 13:10:33

OLIMPIJA pred brutalno težko nalogo: To so možni tekmeci slovenskega prvaka v LIGI PRVAKOV!

Martin Metelko

Olimpija s svojo evropsko sezono začenja 10. oziroma 11. julija, znani pa so že možni tekmeci v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov.

Olimpija si je z naslovom državnega prvaka zagotovila nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov, skozi katere se bo za glavni del turnirja potegovalo zgolj šest ekip, 26 moštev ima mesto v skupinskem delu zaradi novih pravil že zagotovljeno. Ljubljančane čakajo hudi boji, še posebej zaradi slabega koeficienta, zaradi katerega so uvrščeni med nenosilce. 

Žreb, ki se bo odvil 19. junija, lahko Olimpiji v prvem krogu kvalifikacij nameni enega od naslednjih tekmecev: Ludogorec (Bolgarija), Celtic (Škotska), Apoel (Ciper), Legia (Poljska), Astana (Kazahstan), Qarabag (Azerbajdžan), Sheriff (Moldavija), Crvena zvezda (Srbija), Hapoel (Izrael), Rosenborg (Norveška), HJK (Finska), The New Saints (Wales), Videoton (Madžarska), Kukesi (Albanija) in Zrinjski (BiH).

16 zmagovalcev bo napredovalo v drugi krog kvalifikacij, kjer se jim bodo pridružili Dinamo (Hrvaška), Bate (Belorusija), Midtjylland (Danska) in Cluj (Romunija). Deset zmagovalcev napreduje v tretji krog, v katerem se bosta priključila RB Salzburg (Avstrija) in Aek (Grčija), šestim zmagovalcem pa se v četrtem krogu pridružita še PSV (Nizozemska) in Young Boys (Švica).

Za preostali dve mesti se bodo borila moštva iz držav z najvišjimi koeficienti, ki pa niso osvojila naslova najboljšega v državi. To so Basel (Švica), Ajax (Nizozemska), Paok (Grčija), Sturm (Avstrija), Benfica (Portgalska), Dinamo Kijev (Ukrajina), Fenerbahče (Turčija), Spartak (Rusija), Standard (Belgija), Slavia Praga (Češka).

Pred Olimpijo je sicer zahtevna misija, a v Evropi ima zagotovljene vsaj štiri tekme. Če izpade že v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, bo z boji nadaljevala v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa. V prvem krogu kvalifikacij tega "drugorazrednega" evropskega tekmovanja bo imela Slovenija tri predstavnike, dva sta znana (Maribor in Domžale), tretji pa bo znan po sredinem finalu pokala Slovenije. Če Aluminij premaga Olimpijo, bodo tam igrali Štajerci, če ne pa Rudar.