© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
27.11.2017 11:50:01

Triglav UDARIL po Domžalah in sodniku: Poglejte, kaj je govoril našim NAJMLAJŠIM igralcem!

Martin Metelko

'Vojna' med Triglavom in Domžalami se po sobotnem obračunu še traja. Še več: Kranjčani so z ostrim odzivom odgovorili Domžalčanom in s še ostrejšimi besedami napadel prvega delivca pravice Roberta Ponisa.

Po tem, ko so se Domžalčani ostro odzvali na namigovanja, da naj bi Jure Balkovec simuliral prekršek, zaradi katerega je bil izključen Alen Krcič, so zdaj udarec vrnili triglavani. Ne le, da so predstavili svoj pogled na situacijo, ki je tako v Sloveniji kot tudi širše na Balkanu dvignil ogromno prahu, temveč so se s hudimi obtožbami lotili tudi prvega sodnika Roberta Ponisa, ki naj bi bil skrajno žaljiv do nogometašev.

Njihov odziv objavljamo v celoti in brez popravkov: 

"V prvi vrsti bomo poudarili, da predmet sporočila niti v eni točki ni in ne sme biti končni rezultat dvoboja, zmaga NK Domžale in tri točke, ki so jih gostje odnesli iz Kranja. Za to smo jim že čestitali in jim še enkrat. Je pa prav, da se razjasni ostale zadeve, ki so dvigovale prah med tekmo in po njej.

Kalvarija se je začela v 32. minuti tekme, ko je glavni sodnik Roberto Ponis pokazal rdeči karton Alenu Krciču. Z razliko od sobotnega tekmeca nimamo nobene namere med svetnike postavljati vezista Triglava, ker so udarci padali z obeh strani. "Postavljali smo blok za Darka Zeca, ko pa sem sem približal Balkovcu, me je na vso moč s komolcem udaril v prsni koš, kar so videli njegovi soigralci in Darko ter David Zec, ki sta stala za menoj. Izemnjala sva nekaj besed, prijel sem ga, da bi se izognil udarcem, prišlo je do nekaj odrivov, ko pa je sodnik pogledal stran, se je iztrgal in ulegel na tla. Kot nazorno kaže posnetek. Bili so stiki, a daleč od tega, da bi moral kdo pasti po tleh," o dogodku pravi Alen Krcič.

Vsak nogometaš v Prvi ligi Telekom Slovenija si zasluži enako obravnavo, ne glede na to ali je novinec ali slovenski reprezentant. Alen Krcič je, z razliko od tekmeca, izkusil igranje v Italiji, kjer bi se, če je to pravilna sodniška odločitev, le redko katera tekma odigrala do konca, saj bi prej zmanjkalo nogometašev v polju. Na vsak način kategorično zavračamo očitek, da smo sami sprožili "blatenje" nogometaša NK Domžale. Dejstvo, da je poteza nogometaša Domžal obšla ne le medije v Sloveniji, pač pa tudi v Evropi, in s tem požela salve zgražanja in smeha istočasno, izhaja predvsem iz video materiala, ki je v moderni dobi hitro prisoten na različnih platformah in enostaven za obdelavo.Širitev le-tega in prah, ki ga dviguje, pa pove dovolj, mar ne? Klub se bo na izključitev Alena Krciča vsekakor pritožil.

Nato pa pridemo do bistva, zaradi katerega menimo, da se danes sploh še pogovarjamo o tekmi med NK Triglav Kranj in NK Domžale. Žalosti nas, da se moramo v najvišjem razredu slovenskega klubskega nogometa dotikati sonikov. Vsakemu, ki si je tekmo ogledal v živo ali na TV je jasno, da je Roberto Ponis slabo opravil svoje delo. Poleg omenjene izključitve čutimo, da je bil NK Triglav Kranj močno oškodovan v (vsaj) še treh primerih. Ob koncu tekme so gostje dvakrat v lastnem kazenskem prostoru igrali z roko, obstaja pa utemeljen sum, da so tudi zadetek dosegli s pomočjo igre z roko. Posebno poglavje pa si zasluži protinapad domačih proti koncu rednega dela, ko je Mateja Poplatnika gostujoči vratar z živalskim startom podrl na tla izven kazenskega prostora. Pred tednom dni smo zaradi precej bolj "prijaznega" prekrška prejeli rdeči karton za vratarja in kapetana Elvisa Džafiča, tokrat pa je gostujoči vratar ostal nekaznovan, domači pa brez priložnosti za morebitno izenačenje. Ogromno je bilo malenkosti, ko se človek vpraša, če vse izhaja iz nevednosti ali namere škodovati. Nazoren primer je, ko je na eni točki žoga zapustila igrišče, Domžalčani so vsi hiteli v obrambo, ker jim je bilo jasno, da so zadnji igrali z njo, nakar je glavni sodnik preprosto žogo dodelil - gostom. Najbolj pa boli odnos glavnega sodnika do nogometašev na igrišču. Se zavedate, da je glavni delivec pravice igralcem govoril "pu** k***c" in podobne žaljivke ter jih poniževal skozi vso tekmo? Njegova priljubljena "tarča" so bili celo najmlajši igralci našega moštva... Kakšno sporočilo nam to daje? Javno postavljamo vprašanje: Si upa sodniška organizacija vsaj klubu posredovati uradno stališče o zadnji tekmi, če ga že noče javno objaviti? Nam, ki še verjamemo v dobro nogometa, bi to veliko pomenilo. In pa, bo Balkovec za svoj vložek kaznovan?


Ponavljamo, na poraz nimamo pritožb, niti zanj ne krivimo prav nikogar drugega kot le sebe. Za teorije zarot nimamo ne časa ne volje, imamo preveč dela pred lastnim pragom. Ne gojimo upov, da se bo po tem zapisu kaj bistveno spremenilo, a prav je, da se sliši naš glas. Navsezadnje nismo tako majhni in nepomembni v slovenskem nogometu, kot si nemara kdo predstavlja. Nas pa zanima, kako priti do enakopravne vloge. Preveč truda smo v zadnjih letih vložili v "fajt" v Dobu pri Domžalah, v Veržeju, v Ankaranu in na podobnih prizoriščih, da smo znova tam, kjer si želimo biti. Kako pridemo do enakopravnega položaja? Z rezultati? Delamo na tem! Morda z neprestanim iskanjem teorij zarote, z grozečimi zapisi funkcionarjev na socialnih omrežjih, huliganskim vedenjem funkcionarjev na rezervni klopi, kar je, poleg dveh naslovov državnega prvaka, značilno za naše zadnje tekmece? Ne, na to ne pristanemo!

Žalostno je, da se po takšni tekmi ne razpravlja o nogometnih temah, o zmagi in porazu, o dobrih potezah igralcev, o preigravanju Poplatnika med nogama tekmecu, o debiju 17-letnega vratarja, ki mu je stadion skandiral že na prvi članski tekmi, o drugem strelcu lige, o zmagoviti seriji Domžal... S tem je zadeva za NK Triglav Kranj zaključena, posvetiti se gre zadnjima tekmama jesenskega dela sezone, ki sta izjemnega pomena."