© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
27.11.2017 11:32:46

NEVERJETNO! Zgodovinski dosežek JANA OBLAKA, ki se mu klanja ŠPANIJA! Takega naše STOLETJE še ni videlo ... (foto)

Profimedia

Morda celo najbolj impresiven statistični podatek, kar ste jih kadarkoli prebrali v zvezi s sijajnim slovenskim vratarjem Janom Oblakom.

Da prejema izjemno malo zadetkov, je jasno. Da je tako tudi zato, ker igra v obrambno zares odlični ekipi, prav tako drži. In res je tudi, da v tej sezoni po tem kriteriju zaostaja za čuvajem mreže Barcelone Marc-Andreem ter Stegnom, ki je v fantastični trenutni formi, za nameček pa gre Barceloni (skoraj) vse kot po maslu. Toda po zmagi Atletica 5:0 nad Levantejem in po še eni tekmi, na kateri Oblak ni prejel zadetka, so Španci udarili z noro statistiko.

To je bila skupno že 54. ligaška tekma, na kateri Oblak ni prejel niti enega zadetka oziroma je, kot bi v slabem prevodu rekli Angleži, obdržal čisto rjuho. S tem se je na večni lestvici najboljših in najuspešnejših vratarjev Atletica vseh časov izenačil z legendarnim Leom Francom, kar je bil glavni razlog za to, da se je slovita Marca lotila zares fantastičnih izračunov. No, dodaten razlog pa je tudi dejstvo, da se bo naslednjič na 5. mestu večne Atleticove lestvice izenačil s predhodnikom Thibautom Courtoisom.

Kot vidite, je zelo blizu celo drugo mesto v celotni zgodovini rdeče-belega kluba, do katerega Oblaku manjka "le" 8 tekem brez prejetega zadetka, medtem ko je velikan vseh velikanov Abel Resino s fantastično številko 95 na prvem mestu kar oddaljen. No, še bolj pomemben in bolj impresiven od tega pa je izračun, do katerega je prišla Marca in ki Oblaka po odstotku tekem brez prejetega zadetka glede na število vseh odigranih tekem postavlja v prav poseben položaj.

Za 54 tekem brez prejetega zadetka je Jan potreboval zgolj 92 tekem, s čimer je pri 58,6 odstotkih 'čistih rjuh'. Brutalnih 58,6 odstotkih, ki predstavljajo daleč najboljši tovrstni dosežek v zgodovini Atletica in tudi daleč najboljši v tem stoletju v konkurenci VSEH vratarjev v španski la ligi. Ne samo pred Courtoisom, tudi pred ostalimi velikani zadnjih dveh desetletij, kot so Victor Valdes, Santiago Canizares, Claudio Bravo, Andres Palop in Iker Casillas.

oblak_Desktop