© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
27.02.2016 12:57:41

RUDAR - KRŠKO: Po točke, ki štejejo dvojno

Nikola Miljković

Zimskega premora je konec, vrača se prva liga. Obeta se nam izjemno zanimivih zadnjih 14 krogov, v katerih se bosta v hudem boju za naslov prvaka pomerila Olimpija in Maribor, nič manj zanimivo ne bo niti v boju za obstanek, v katerem je zadnjih pet ekip v štirih točkah razlike.

Dve izmed njih se bosta med seboj udarili v Velenju. Nadaljevanje jubilejne, 25. izvedbe prve lige s seboj prinaša tudi kar nekaj vprašanj, med katerimi je eno glavnih povezano tudi s knapi. Usoda velenjskega prvoligaša že dlje časa visi na nitki, klub je namreč obubožal, nogometaši vse od avgusta niso dobili plač, kopičijo se dolgovi in nekaj trenutkov je bilo celo vprašljivo nadaljevanje letošnje sezone med slovensko elito.

Nato so Velenjčani od Spinsa dobili 30 tisoč evrov posojila, s čimer so dobili nogometaši vsaj malce finančnega priliva, vendar je jasno, da je to le začasna rešitev. Zato se seveda poraja vprašanje, kako bodo na prvoligaških zelenicah videti nogometaši Rudarja, ki jim po glavi zagotovo švigajo številne misli, ki niso povezane z nogometom. »Seveda nam ni lahko, ampak ko si enkrat na igrišču, pozabiš na vse težave. Takrat si osredotočen samo na igro in prepričan sem, da bo tako vso sezono,« nam je pred tekmo z neposrednim konkurentom za izpad, Krškim, zaupal vratar knapov Matej Radan.

»Kljub vsem finančnim težavam, ki nas pestijo, je vzdušje znotraj moštva odlično. Opravili smo dobre priprave, odigrali nekaj dobrih prijateljskih obračunov, zdaj pa moramo vse skupaj prenesti še na prvoligaško prizorišče,« je optimističen čuvaj mreže Velenjčanov, ki se zaveda, da bo tekma s Krškim izjemnega pomena: »Do konca ni ostalo več veliko tekem, zato možnosti za spodrsljaje nimamo. Predvsem na tekmah proti neposrednim konkurentom moramo osvajati točke. Glede na to, da igramo doma, pričakujem seveda zmago nad Krškim. Pa tudi naslednja tekma s Koprom bo zelo pomembna, tudi na Bonifiki potrebujemo vse tri točke. Naš prvotni cilj je seveda obstanek v ligi, a če se nam bo ponudila priložnost za kaj več, jo bomo seveda zagrabili z obema rokama.«

ZARADI FINANČNIH TEŽAV NAM NE BO LAŽJE
Podobno kot v vrstah Rudarja razmišljajo v taboru Krškega. Čeprav so trenutno na zadnjem mestu na lestvici, so Krčani v prvem delu sezone pozitivno presenetili. Zbrali so že 19 točk, kar je tri več, kot so zmogli lanski novinci v ligi, nogometaši Radomelj, obenem pa so varovanci Tomaža Petroviča dokazali, da se lahko enakovredno kosajo z večino prvoligaških ekip.

Na dveh medsebojnih tekmah z Rudarjem v letošnji sezoni še niso izgubili – obakrat se je končalo z remijem –, tudi v tretje pa so prepričani, da jim lahko uspe podoben rezultat, morda celo še boljši. »Imamo priložnost, da se rešimo dna, hkrati pa približamo tudi ostalim ekipam, ki so pred nami. Delali smo dobro, tudi naši novi igralci so se odlično vključili v moštvo, na pripravah smo bili zelo dobri in zdaj moramo vse to prenesti še na igrišče,« je svoje misli pred tekmo razkril vezist Luka Žinko, ki pa ne misli, da bo zaradi finančnih težav Rudar kaj lažji nasprotnik: »Vemo, da imajo težave, vendar to ne pomeni, da nam bo lažje. Čaka nas težka tekma, kajti Rudar je klub, ki ima v svojih vrstah številne odlične in izkušene posameznike. Zavedamo pa se, da veliko možnosti za napake ni več ostalo. Še posebej ne na takšnih tekmah, proti neposrednim konkurentom, ko točke pravzaprav štejejo dvojno.«

160-8-crncic (obrez)
Grega Wernig

VELENJČANI BREZ ČRNČIČA, KRČANI BREZ POLJANCA
Stratega obeh moštev imata pred dvobojem med knapi in nuklearci nekaj težav pri sestavi začetne enajsterice, pri obeh klubih imajo namreč po enega kaznovanega nogometaša. Za Velenjčane ima prepoved nastopa zaradi izpolnjene kvote štirih rumenih kartonov Leon Črnčič, ki je v jesenskem delu sezone zaradi poškodbe bolj malo igral, pri nuklearcih bo manjkal David Poljanec. Devetindvajsetletni napadalec je v zadnjem jesenskem krogu na domačem igrišču na tekmi z Olimpijo prejel neposredni rdeči karton.