© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
18.08.2015 17:51:29

Zahović: Verbiča si nismo mogli privoščiti

Drago Wernig - TAKA

Na tiskovni konferenci v ponedeljek se je precej govorilo o odgovornosti trenerja in igralcev za nastale razmere. Kaj pa odgovornost športnega direktorja?

"Seveda je tudi moja odgovornost, prav gotovo. Tako kot je pri uspehih, je tudi pri neuspehih. Mislim, da smo s trenerjem zadeli, saj smo pod njegovim vodstvom dosegali izjemne uspehe, zdaj je moja odgovornost znova najti pravega. To je moja vloga," se je odzval Zlatko Zahović.

Soočiti se mora tudi z očitki, da je po ligi prvakov zamudil priložnost za osvežitev ekipe. "V bistvu smo jo osvežili. Prišel je Janža, prišel je Kabha ..."
 
Morda je bolj primerno vprašanje, zakaj niste investirali? Zakaj niste vložili denarja, ki ga pač ne bi smelo manjkati? "Zato ker je takšna politika kluba. Zato imamo B-ekipo, da bi črpali iz svojega kadra. V športu ni zagotovil in danes vidimo, da je to prava odločitev. Zaradi tega, ker je klub stabilen."

af benjamin verbic
alesfevzer.com

Ampak dejstvo je, da je bil Maribor v položaju, ko bi si lahko zagotovil kateregakoli igralca s sončne strani Alp. "Očitno ni tako. Želeli smo si Verbiča, ampak si ga nismo mogli privoščiti. Toliko kot København nismo mogli plačati. Šel je tja, kjer so mu ponudili več, to je popolnoma normalno. In še nekaj bi dodal. Če pride ekipa v ligo prvakov in prezimi na mednarodnem prizorišču, to pomeni, da so najboljši že pri nas. Ampak kot sem že razlagal, se tovrstni padci dogajajo večini klubov."

STABILNOST JE OSNOVA
Iz teh besed se zdi, da je stabilnost kluba pomembnejša od tekmovalnih dosežkov. "Zame je to osnova, ker vem, v kakšnem finančnem okolju živimo, kam spadamo. Če bi UO rekel, da imam na voljo dva ali tri milijone za okrepitve, bi bil jaz najbolj srečen. Ni lepšega. Ampak v slovenskem prostoru se moramo kot športni direktorji ukvarjati s selekcijo, stroko in denarjem. Ponavadi športni direktor drugod dobi na voljo določeno vsoto denarja in potem lahko izbira, za koga se bo odločil. Mi nimamo kaj izbirati. Pa še nekaj moramo vedeti. Ta ekipa je v štirih letih klubu gotovo prinesla 40 milijonov evrov. To pomeni, da so najboljši že tu in ti fantje niso stari, ampak so v najboljših nogometnih letih. Toda zdaj se ukvarjajo tudi z denarnimi vlaganji in še marsičim drugim, življenja so se jim spremenila, kar je posledica več kot zasluženih nagrad. Če bodo znali iti čez to, če bodo dojeli, na kakšen način in zakaj so bili uspešni, se bo krivulja rezultatov znova vzpenjala, v nasprotnem primeru bomo imeli težave," je sklenil Zlatko Zahović.