© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
06.05.2015 09:15:10

Mariborski tabor: Znamo jih igrati, radi jih igramo

Grega Wernig

V Ljudskem vrtu so verjeli, če bodo to priznali ali ne, da bodo obračun s Celjani pričakovali vsaj nekoliko bolj mirno, toda resnica je takšna, da je vložek zelo velik.

Pred Mariborčani pa naslednja zaključna žoga. Želena zmaga bi pomenila, da bi se že lahko začeli pripravljati na novo šampionsko slavje, kar je kakopak tudi cilj Anteja Šimundže in njegovih varovancev. O kakšnem drugem scenariju nočejo razmišljati.

Vsaka tekma je pomembna, toda današnja v Ljudskem vrtu vendarle spada v neko drugo kategorijo. Ker je bolj odločilna od številnih drugih, s čimer se strinja tudi Ante Šimundža: "Tako je iz preprostega razloga, ker igramo z neposrednim tekmecem, z najbližjim zasledovalcem. Toda z naše strani to ne spreminja ničesar. Tekme se veselimo in jo komaj čakamo. To je dvoboj, ki odloča o tem, kakšna bo končnica prvenstva. Je eden pomembnejših. Takšne preizkušnje znamo igrati, radi jih igramo. Počutimo se privilegirani, da so tako pomembne tekme v Ljudskem vrtu. Verjamem, da se bomo odzvali, kot je treba. Kot smo se že velikokrat do zdaj." 

BOLJ O SEBI KOT O NJIH
Na zadnjem gostovanju v mestu vrtnic se ni izšlo po želenem scenariju, toda to naj ne bi med vijoličastimi v pričakovanju štajerskega obračuna zmanjšalo optimizma. "Ne, ni ga. Kot sem že dejal, smo naredili vse, kar je bilo v naših močeh. Prevladovali smo na igrišču, nizali priložnosti, toda žoga preprosto ni hotela v mrežo. Verjamem, da se bo to spremenilo. Ker sledimo svoji poti, sledimo svojim mislim in imamo pred seboj cilj, ki ga želimo uresničiti," pravi trener dvanajstkratnih prvakov.

Grofi so si v zadnjem krogu z velikim preobratom še dodatno okrepili samozavest in zanimivo bo videti, kako se bodo postavili v Ljudskem vrtu. "Celjani so ekipa, ki želi napadati, a ko pride do pozitivnega rezultata, se zna tudi dobro braniti. Verjamem, da se bodo gostje, ki vsekakor premorejo dovolj kakovosti, predstavili z napadalno miselnostjo. Ustrezno se bomo pripravili, gotovo pa veliko bolj kot o tekmecu razmišljamo o sebi. Za to imamo dovolj razlogov," je odvrnil nekdanji odlični napadalec, ki kot trener Maribora na treh preizkušnjah pod Kalvarijo Celja še ni premagal.

"Statistika nedvomno nekaj razkriva, toda vsaka tekma je zgodba zase. Tudi v Novi Gorici smo v preteklem obdobju zmagovali, v soboto pa se nam ni izšlo. Ne gledamo nazaj, ne želimo se obremenjevati z zgodovino. Usmerjeni smo v sedanjost in prihodnost. Pred nami je torej nova zgodba. Biti bomo morali na visoki ravni ob pravšnji meri ambicioznosti in taktične kulture."

DA BI OSTALI Z ENAJSTIMI
To bo že šesti dvoboj Maribora in Celja v tej sezoni. Kakšni so zaključki? "Na dveh prvenstvenih tekmah smo zgodaj ostali z igralcem manj, vendar smo kljub temu prevladovali, v pokalu smo nesrečno izpadli zaradi nesrečnih petih minut na domačem igrišču. Če bomo tokrat do konca ostali z enajstimi, in verjamem, da bomo, bo to druga zgodba."

Kaj je večja prednost? Vsaj navidezna neobremenjenost oziroma sproščenost Celjanov ali mariborske izkušnje? "Ne vem, ali je ravno sproščenost. Ekipa, ki je tako visoko na lestvici, je ambiciozna. Gre za zasedbo, ki ima prihodnost in želi zmagovati. Brez pritiska tekmeci gotovo niso, toda kot sem že dejal, razmišljamo zlasti o sebi. Vemo, kaj moramo storiti. Verjamem, da bo kulisa lepa, da se bo zbralo veliko gledalcev in da nas bo energija s tribun odpeljala v želeno smer," je odvrnil Ante Šimundža, ki se kakopak zaveda, da je hitra zvezna vrsta močno orožje Celjanov, vendar dodaja: "Verjamem, da imamo tudi mi dovolj hitrosti, da bodo oni imeli več težav z nami kot mi z njimi."

Z zmago bi Mariborčani boj za naslov prvaka bržčas že odločili in si zagotovili trinajsto zvezdico, z remijem bi ohranili prednost pred zasledovalci. Kakšen bo pristop? "Maribor vedno igra na zmago. Imamo dovolj izkušenj, kakovosti in tekmovalnosti, da dosežemo namen," je odločen 43-letni strokovnjak.

912-3-suler (obrez, vijolicast in zoga) gw

Kakšno pa je utrip slačilnice? Ali igralci tekmo dojemajo kot eno ključnih v končnici prvenstva? "Vsako jemljemo enako, vsaka je pomembna in prinaša tri točke. Ta mogoče tudi kaj več, saj se bliža konec sezone, pomerili se bosta vodilni ekipi. Res je, da bi po tej tekmi že lahko delali določene zaključke, toda nikakor ne smemo zanemariti tega, da nas čaka še nekaj preizkušenj. Priprave na dvoboj potekajo po ustaljenem ritmu, motivacija je na želeni ravni," je povedal Marko Šuler.

NE, S PREJŠNJIMI NIMA ZVEZE
Izkušeni branilec zagotavlja, da se s skromnejšim izkupičkom v spopadih z grofi v tej sezoni ne obremenjuje kaj prida. In da ga ne skeli. "Ne, me ne, je pa zame malce presenetljivo, da se je vse skupaj tako razpletlo. Lahko bi izvlekli več, ampak to je nova tekma, ki z ostalimi nima nobene povezave. Statistika je bolj namenjena medijem kot igralcem."

Navijači živijo v pričakovanju, da bodo njihovi ljubljenci v današnjem popoldnevu storili odločilni korak proti novemu naslovu. "Seveda upam, da se bo tekma končala v našo korist, da bodo točke ostale doma. Tako se pripravljamo, k temu stremimo. Če je Maribor pravi, če igramo, kot znamo, kot na nekaterih zadnjih preizkušnjah, je vse odvisno od nas. Vemo, kje smo, kam gremo, kam hočemo priti. In storili bomo vse, da bi cilj na koncu tudi dosegli," je dejal Marko Šuler in razkril, da zaradi pomembnosti tekme ne čuti kakšne dodatne obremenitve: "Veliko takšnih stvari sem že dal skozi. Še bolj stresnih, bolj napetih. Kot športnik se na to navadiš. V takšnih primerih je pričakovanje tekme bolj zanimivo, bolj temperamentno, a ko enkrat stopiš na igrišče, je pomembna samo tekma. Tako kot vedno je pomembno, da čim bolje opraviš svoje naloge."