© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
29.04.2015 08:59:42

Olimpija: Zagotovo ne zgolj za čast

Grega Wernig

Leta 2004 je Darko Karapetrović še igral nogomet v dresu Ljubljane, desetletni Andraž Šporar je šele dobro začel sanjati o karieri profesionalnega nogometaša, Izetu Rastoderju pa se bržčas ni niti sanjalo, da bo nekoč tako prisoten v slovenskem klubskem nogometu. Tedaj pa se je zgodilo še nekaj; Olimpija je tistega leta zadnjič zmagala na ligaškem večnem derbiju v Ljudskem vrtu.

Da, nismo se zmotili. Že več kot deset let in pol je minilo od zadnje prvenstvene zmage zeleno-belih na mariborskih tleh. Pred natanko 3842 dnevi sta Sebastjan Cimerotič z dvema zadetkoma in Zoran Pavlović z enim poskrbela za odmevno slavje Olimpije s 3:0, a vzporedno s tem se je začela pisati tudi zgodba o zakletosti, ki dobrih deset let pozneje še vedno ni zaključena.

Na vseh dozdajšnjih tekmah z Mariborom smo bili izjemno blizu uspeha. Vendar je za zmago vedno znova nekaj malega zmanjkalo. Tokrat smo prepričani, da nam lahko uspe. Nič ni lepšega od zmage nad velikim rivalom in to na njegovem igrišču.

ANDRAŽ ŠPORAR

Res je sicer, da je bilo vmes kar nekaj let, ko v Ljudskem vrtu ni bil odigran niti en ligaški derbi, toda že to, kar je sledilo po vrnitvi Olimpije v 1. SNL, je, milo rečeno, osupljivo. Od leta 2009 dalje je bilo v mariborskem hramu nogometa enajst ligaških obračunov starih rivalov, vse, kar je Olimpija zmogla, so štirje remiji. Še najbližje zmagi je prišla ob zadnjem gostovanju pod Kalvarijo, ko je vodila že z 2:0 in nato tudi s 3:2, a zatem v 91. minuti Marcosu Tavaresu dovolila, da je izkoristil napako v njeni obrambi in preprečil poraz, ki bi odmeval.


Glede na videno, bi si Olimpija tedaj zmago zagotovo zaslužila, predvsem zaradi imenitne predstave, s katero je prijetno presenetila celotno slovensko nogometno javnost. Obžalovanje je bilo zaradi tega gromozansko, toda Ljubljančani so se lahko po zaslugi prikazanega tolažili, da je vsaj obet za nadaljevanje sezone zelo dober.

908-9-vrsic mitrovic dw
Drago Wernig - TAKA
Marsikateri navijač je bil tedaj prepričan, da bo Olimpiji tokrat le uspelo, da bo do konca dihala staremu rivalu za vrat in ga morda ob zadnjem derbiju končno tudi premagala, prehitela na lestvici in osvojila prvi naslov prvaka po natanko dvajsetih letih. Slišalo se je dobro, toda realnost je bila drugačna. Medtem ko je Maribor kljub naporni jeseni tudi v prvenstvu pridno nabiral točke in se zdaj, ko se že vidi ciljna črta, v sprint podaja iz najboljšega položaja, si je Olimpija po stari navadi sama zagrenila življenje. In zdaj je, kjer je – na četrtem mestu in na pragu tega, da si priigra še drugo zaporedno sezono brez Evrope

No, v slednjo bo morda vodilo tudi četrto mesto, a to zgolj, če bo Koper slavil v finalu pokala. Kar pa je nekaj, na kar Olimpija jasno ne more vplivati. Lahko pa poskrbi, da bo sezono končala vsaj kot tretja. Nemogoče ni, za Celjem zaostaja za tri točke. Po svoje le za tri točke, po svoje pa je zaostanek tik pred koncem vseeno velik. Predvsem pa takšen, da bi lahko bil usoden že vsak naslednji spodrsljaj.

V luči tega torej današnji večni derbi za zmaje ni zgolj stvar prestiža, s seboj nosi tudi močan tekmovalni naboj. Ta bi bil močnejši, če bi Domžalčani in Celjani gledali v hrbet Olimpiji, in ne obratno, ampak kar je, je. Tega se ne da spremeniti, lahko pa zeleno-beli vsaj poskušajo narediti vse za to, da bo poletni odmor krajši – zaradi evropskih obveznosti ... 

908-9-dervisevic bajric gw
Grega Wernig

PREPRIČANI, DA TOKRAT LAHKO
Kar Olimpijo v zadnjem času najbolj muči, je doseganje zadetkov. Drugi najučinkovitejši klub v celotni ligi je na zadnjih petih tekmah zabil le štiri gole, kar je res malo, dejansko premalo. Najboljši strelec ljubljanskega kolektiva Andraž Šporar se ni veselil že vse od 28. februarja, Ezekiel Henty je od selitve iz Nove Gorice v polno meril le dvakrat, Aleksandar Rodić je letos še brez zadetka, Miran Burgič pa tako ali tako skorajda nič ne igra.

Skratka, napadalci so v hudi krizi, s tem se je razvrednotil tudi dosežek obrambe Olimpije. Slednja je v zadnjem času čvrsta kot jekleni zid, že včeraj smo pisali o tem, da v letošnjem letu ni bilo junaka, ki bi Olimpiji na eni tekmi zabil več kot en gol. To je pred gostovanjem v Ljudskem vrtu kakopak dobra popotnica, strelska kriza pa jasno slaba.

"Na vseh dozdajšnjih tekmah z Mariborom smo bili izjemno blizu uspeha. Vendar je za zmago vedno znova nekaj malega zmanjkalo. Tokrat smo prepričani, da nam lahko uspe. Nič ni lepšega od zmage nad velikim rivalom in to na njegovem igrišču. Z malce več odločnosti v napadu in ob že tako dobri obrambi, ki spomladi prejema malo zadetkov, bomo blizu zmagi," je prepričan Andraž Šporar, ki je ob zadnjem gostovanju v Mariboru doživel enega od vrhuncev svoje kratke kariere.

Takrat je zabil gol z izjemnim volejem, posnetek slednjega je obšel praktično ves svet. Če bo Šporar glavni adut Olimpije v napadu, bo moral Nik Kapun še kako garati na sredini igrišča, kjer marsikdaj potekajo ključne bitke. "Zavedamo se, da smo izgubili štiri velike točke na tekmah s Krko in Koprom. Ne bežimo od dejstva, da smo razočarani, a za objokovanje zapravljenih priložnosti preprosto nimamo časa, saj je zdaj pred nami derbi. Prepričan sem, da bomo gledali povsem drugačno Olimpijo," se nadeja 21-letnik, ki dodaja: "Pričakujem odprto srečanje z obeh strani, kar posledično pomeni, da se lahko nadejamo všečne igre in kakšnega zadetka več. Morda v Maribor odhajamo z nekoliko slabšo popotnico, a derbi je le posebna tekma, na kateri so čustva še toliko bolj izražena. Če bomo pravi, o čemer ne dvomim, se lahko nadejamo ugodnega razpleta." 

908-9-henty rajcevic nm
Nikola Miljković

VSE PREVEČ KALKULACIJ
Mlademu Kapunu bo ob boku bržčas tudi tokrat stal Darijan Matić, čigar izkušnje bi znale biti za Olimpijo še kako pomembne. "Naš glavni problem je, da v zadnjem času nismo dovolj osredotočeni na svojo igro. Vse preveč je kalkulacij glede končne uvrstitve, kar odvrača misli od najpomembnejših stvari. Tudi v Mariboru želimo osvojiti tri točke in – če sem povsem iskren – ne vidim razloga, zakaj se ne bi v Ljubljano vrnili kot zmagovalci. Maribor je favorit, a le na papirju. Z malce več agresivnosti v fazi obrambe in odločnosti v napadu lahko premagamo vsakogar, ne le ekipe Maribora," je prepričan nekdanji reprezentant, ki hkrati verjame, da bo Olimpija v Ljudskem vrtu lažje razvila svojo igro kot na nekaterih preteklih tekmah.

"Moramo vedeti, da smo na zadnjih dveh tekmah igrali proti moštvoma, ki sta izrazito obrambno usmerjeni. Od tod ne čudijo določene težave in napake, ki so se nam pripetile v igri, a vseeno smo bili od obeh precej boljši nasprotnik. Zato upam oziroma verjamem, da bomo proti Mariboru prikazali svojo kombinatorno in agresivno igro, s katero smo večnemu rivalu v tej sezoni že znali prekrižati načrte."