© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
08.04.2015 20:52:28

Drugi remi, prvi brez golov

Drago Wernig - TAKA

Na dan, ko je minilo 25 let od prvih demokratičnih volitev, na katerih smo Slovenci volili 240-člansko tridomno skupščino, sta se večna tekmeca na tretjem derbiju v tej sezoni še drugič razšla brez zmagovalca, a prvč brez golov, v Stožicah sta mreži mirovali. V prvem polčasu je bila Olimpija boljši tekmec, v nadaljevanju so Mariborčani kakovost igre dvignili na višjo raven.

Začelo se je zelo živahno. Mariborčani so se postavili visoko, bili so agresivni, Ljubljančani so jim vrnili z enako mero. V uvodnih minutah je bila dinamika ob številnih dvobojih na zavidljivi ravni, podoba Olimpije je bila ob večji meri kombinatorike bolj všečna.


Toda pravih priložnosti vendarle ni bilo, prvič je po golu zadišalo na začetku 17. minute. Po dolgi podaji na gostujočo polovico igrišča sta neodločna Rajčević in Handanović omogočila Hentyju, da je prišel do zaključnega strela iz dokaj ugodnega položaja, ki ga je gostujoči vratar preusmeril v kot. Izvedel ga je Zajc, vijoličasti branilci so žogo izbili, a le do Vukčevića, ki je odlično sprožil z osemnajstih metrov, za las mimo leve vratnice.

NIK_5226
Nikola Miljković
Kmalu zatem je poskusil še Šporar, vendar Handanović ni imel težjega dela. Gostje niso bili kaj prida razpoloženi. Igra jim ni stekla, privoščili so si preveč napačnih podaj in prvič resneje zapretili šele sredi prvega dela, ko so uprizorili obetaven protinapad, a se po podaji Boharja Ibraimi ni najbolje odzval, strel makedonskega reprezentanta z roba kazenskega prostora je bil preslab. 

Zdelo se je, da bodo gostje iz Ljudskega vrta vzpostavili ravnotežje, toda po dobre pol ure igre so Hentyju znova dovolili, da se je znašel v priložnosti. Tokrat je odlični Nigerijec z leve strani ob spremstvu Rajčevića krenil v kazenski prostor in prišel do soočenja s Handanovićem, ki je bil uspešnejši. 

Olimpija je bila nevarnejša, Mariborčani še naprej neprepoznavni. Ante Šimundža in Zlatko Zahović sta se ob igrišču upravičeno jezila. Tavaresu in soigralcem je uspevalo zares bore malo in v 35. minuti bi se kaj lahko znašli v zaostanku, ko je Bajrić s povratno podajo zaposlil Zajca, vendar se obetavni Primorec ni najbolje znašel

brljak KMA_0114
Nikola Miljković
Tudi Bohar bi lahko na nasprotni strani iztržil več, gostje pa so bili najbližje veselju pred odhodom v 42. minuti. Tavares je lepo prodiral in nato s sedemnajstih metrov dobro sprožil, Brljak pa se je izkazal z dobrim posredovanjem, pred odhodom na odmor in poskusu Zajca mu je "vrnil" tudi njegov kolega v mariborskih vratih. 

Ante Šimundža je imel v slačilnici marsikaj za povedati. Podoba njegove ekipe nikakor ni bila takšna, kot si je zamislil, številni menedžerji na tribunah si gostujočih igralcev skoraj gotovo niso podčrtovali. Za Olimpijo to ne velja, v domači vrsti je bilo nekaj razpoloženih posameznikov. Posledično so bili zmaji bližje vodstvu, toda kakorkoli obrnemo, je bilo izhodišče pred nadaljevanjem takšno, kot pred začetkom tekme.

nog-olimpija-mb 6314 dw
Drago Wernig - TAKA
V drugi del so Mariborčani krenili obetavneje, z boljšim nadzorom žoge, in v 55. minuti prek Boharja tudi zapretili, toda Brljak je bil dovolj zbran. Zdaj so bili gostje tisti, ki so narekovali ritem. Gostitelji so bili v podrejenem položaju in ni veliko manjkalo, da bi se znašli tudi v zaostanku, ampak Dervišević po podaji Ibraimija z glavo ni streljal najboljše. 

ALDO KNAFLC ŠE ZADNJIČ

Naloge delegata na sinočnjem derbiju v Stožicah je opravljal Aldo Knafelc, kar se je zgodilo zadnjič v bogati karieri simpatičnega Koprčana. Po 25-letnem nogometnem udejstvovanju se bo namreč umaknil v zasluženi pokoj, poslej bo lahko tekme spremljal kot gledalec brez obveznosti.

Zato pa se je z bombo z razdalje Matić, nakar lepe priložnosti ni izkoristil Mitrović. Nevarnost pred gostujočimi vrati je Ljubljančane malce dvignila, spet so postali korajžni. Upali so si igrati, s čimer so tekmecem znova povzročali preglavice


Toda dejstvo je, da je bila zasedba iz Ljudskega vrta na višji ravni kot v prvem delu, v končnici pa jim je probleme povzročila poškodba Arghusa, ki ga je zamenjal Janža, v vlogi branilca se je preizkusil Mertelj.

V zadnjih deset minut sta obe ekipi vstopili z namenom zagotoviti si vodstvo in ves izkupiček, čeprav je bilo hkrati opazno, da tudi preiranega tveganja ni bilo več. A vneme pri enih in drugih ni manjkalo, dogajanje je bilo dovolj zanimivo, nekaj več kot pet tisoč gledalcev na največjem slovenskem stadionu se ni dolgočasilo. Toda gola niso dočakali. V zadnjih trenutkih sta bili obrambi dovolj zanesljivi in razpletlo se je z delitvijo točk.

NIK_5234
Nikola Miljković
Zmaji bodo lahko žalovali, da boljše igre v prvem polčasu niso unovčili z golom, Mariborčani so osnovni namen dosegli. V štajersko prestolnico so se vrnili neporaženi, zdaj imajo na vrhu lestvice pred Domžalčani štiri točke prednosti, toda prvih 45 minut ni bilo takšno, kot bi od prvakov pričakovali.

Olimpija - Maribor 0:0

Ljubljana - stadion Stožice, gledalcev 5200. Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper). Pomočnika: Manuel Vidali (Gračišče), Robert Vukan (Gornja Radgona). Četrti sodnik: Dejan Patarić (Izola).
OLIMPIJA: Brljak, Fink, Delamea Mlinar, Mitrović, Bajrić, Matić, Vukčević (od 87. Babić), Zajc (od 66. Ivančić), Kapun, Henty (od 92. Žinko), Šporar.
MARIBOR: Handanović, Stojanović, Rajčević, Arghus (od 79. Janža), Viler, Dervišević, Bohar (od 70. Vršič), Ndiaye (od 63. Mertelj), Ibraimi, Mendy, Tavares.

Rumeni kartoni: Matić (12), Bajrić (57), Ivančić (89); Ndiaye (45), Dervišević (71), Arghus (76), Vršič (90+2)

Galerija