© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
16.10.2014 21:50:02

Zahović trese, a mu kljub temu ni lahko

Drago Wernig - TAKA

Dvoboj v Novi Gorici je zaznamoval mladenič, ki bo 15. novembra dopolnil 19 let. Luka Zahović je z dvema goloma Mariboru zagotovil nadvse pomembne točke in je znova sam na vrhu lestvice strelcev, mrežo je zatresel sedemkrat.

Že tretjič v dozdajšnjem prvenstvu se je veselil dvojčka. Po dvakrat so pod njegovimi streli kapitulirali Vjekoslav Andrić (Radomlje), Tomislav Pelin (Krka) in Vasja Simčič (Gorica), enkrat je premagal Marka Ranilovića (Zavrč). Ob tem je zanimivo, da je prvih pet zadetkov dosegel v Ljudskem vrtu, v mestu vrtnic je bil prvič uspešen v gosteh.

Pred začetkom sezone je bilo gotovo malo takšnih, ki bi si drznili napovedati, da bo Luka Zahović po trinajstih prvenstvenih krogih najučinkovitejši igralec in da se bo povrhu veselil tudi v ligi prvakov. Še več, prevladovalo je mnenje, da bo v močni konkurenci priložnosti bržkone dobival po »kapljicah« oziroma da ne bo standardni član najboljše zasedbe. In dejstvo je, da si tega statusa še vedno ni zagotovil, kar njegovim dosežkom vsekakor daje dodatno težo. Iz preprostega razloga, ker se prekleto dobro zaveda, da je treba vsako ponujeno priložnost izkoristiti na najboljši način, kar za mladega igralca nedvomno predstavlja precejšnjo obremenitev. Če k temu dodamo še priimek, ki je prav tako utež ... Ne, ni mu lahko, nikakor ne, a učinkovitost gotovo razkriva pravšnjo miselnost, psihično stabilnost. Do zdaj je bil član udarne enajsterice šestkrat, vsega skupaj je na igrišču preživel 575 minut, v povprečju je v polno zadel vsake 81,4 minute.

VESEL VSAKE PRILOŽNOSTI
»Seveda sem vesel, da dosegam zadetke. To je tudi osnovna naloga nas napadalcev. Ampak najpomembneje je, da dobro igram, pomagam ekipi in da zmagujemo,« pravi Luka Zahović, ki je zdaj torej vnovič sam na vrhu lestvice: »S tem se ne obremenjujem. Zame se nič ne spreminja, razmišljanje je enako. Vesel sem vsake ponujene priložnosti in se trudim na vsaki tekmi odigrati po najboljših močeh. Meni je prav vsaka minuta, ki jo dobim na igrišču, nov motiv za naprej. Moje dobre letošnje igre so plod trdega dela celotnega moštva.« V Novi Gorici se je spretno odzval po podajah Petra Stojanovića in Mitje Vilerja. Najprej z nogo, nato še z glavo. »Pomembno je, da nam bočni igralci pomagajo pri napadalni igri. Viler ima vsako sezono veliko asistenc za zadetke, Stojanović je vedno bil ofenzivno usmerjen in je zelo konkreten v napadalnih akcijah. Vsi skupaj odlično sodelujemo in naj se tako nadaljuje.«

Zlatko zahovic
Drago Wernig - TAKA


Pa smo spet tam, ko moram biti tiho

Zlatko Zahović po zmagi v Novi Gorici zadovoljstva ni skrival, kakopak pa smo hoteli slišati tudi njegovo mnenje o dvakratnem strelcu. »Pa smo spet tam, ko moram biti tiho,« se je nasmejal športni direktor vijoličastih, ki torej ostaja pri tem, da sinovih iger ne bo komentiral.


STISNIL JE ZOBE 
Goričani so sicer dvoboj začeli odločno, v prvi tretjini dvoboja so bili podjetni, a nato so vijoličasti stvari vzeli v svoje roke. »Zmaga je povsem zaslužena. Odigrali smo dobro, bili potrpežljivi. Dobro je, da smo zadeli pred koncem prvega polčasa, saj mora biti takrat zbranost na najvišji ravni. V nadaljevanju je nasprotnik kondicijsko padel in lahko bi dosegli še kakšen zadetek več, a moramo biti tudi tako zadovoljni.« Zadovoljen je lahko tudi zaradi tega, ker nekaj udarcev po nogi ni pustilo večjih posledic»Prvega sem dobil že pri vodilnem zadetku. Potem mi je ob prekršku za izključitev Modola zvilo gleženj, a na srečo ni šlo za nič hujšega in sem lahko po zagotovilih zdravniške službe kljub bolečini nadaljeval. Stisnil sem zobe.«


O LONDONU ŠE NE
Zdaj so misli že pri naslednjem izzivu, v soboto bodo pod Kalvarijo gostovali Celjani»Igramo doma, moramo biti gospodarji na igrišču. V poštev pride samo zmaga. Imamo širok kader, v naši ekipi so vsi igralni položaji dobro zasedeni. Vsak se zaveda, da se je treba boriti za mesto v ekipi, zmaga nad Gorico pa je le še utrdila samozavest,« pravi trenutno najboljši strelec v slovenski prvoligaški druščini. Po obračunu z grofi bo na meniju znova liga prvakov, sledi gostovanje na Stamford Bridgeu. Z vsem spoštovanjem do Sportinga in Schalkeja je Chelsea vendarle nekaj drugega, neka nova razsežnost. »O Londonu še ne razmišljam, najprej je tu Celje. Ni se mi težko osredotočiti na slovensko ligo in prepričan sem, da to velja tudi za moje soigralce. Za vsako tekmo se je treba motivirati ter jo odigrati v istem ritmu ter z isto miselnostjo, ne glede na rang tekmovanja.«

Kljub osredotočenosti na zasedbo iz knežjega mesta nas je zanimalo, ali mu je morda kateri od klubov iz premier lige posebej pri srcu? »Recimo, da še najbolj stiskam pesti ravno za Chelsea. Ker je Mourinho Portugalec. Saj veste, kako je,« je ob nasmešku sklenil Luka Zahović.