© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
13.09.2014 08:35:40

Izbiti si iz glave

Drago Wernig - TAKA

Štajerska prestolnica živi v velikem pričakovanju začetka skupinskega dela lige prvakov, v sredo bo pod Kalvarijo gostoval Sporting, toda Ante Šimundža in njegovi varovanci si morajo za zdaj Portugalce vendarle izbiti iz glave. Ker jih že danes ob 16. uri čaka nadvse pomemben prvenstveni izziv, zmaga nad Dolenjci je nujno zlo.

Kakšen Sporting neki, Krka! Približno takšna je miselnost v vijoličasti slačilnici v pričakovanju novih izzivov. Medtem ko navijači že razmišljajo o obračunu z zeleno-belimi iz Lizbone v skupinskem delu lige prvakov, so misli Marcosa Tavaresa in soigralcev usmerjene v povsem drugo smer. Še pred evropskim spektaklom jih namreč čaka pomembna naloga na domačem prizorišču, danes v Ljudski vrt prihaja Krka. O favoritu ni treba izgubljati besed, vse je jasno, prav tako kot je jasno, da si vijoličasti spodrsljaja preprosto ne smejo dovoliti, domžalska prednost je že dovolj visoka.

Pod Kalvarijo zagotavljajo, da nadaljevanje sezone pričakujejo dobro pripravljeni. "V večjem delu premora smo bili brez sedmih reprezentantov, zato smo temu prilagodili način dela. Verjamem, da smo dosegli namen in da smo tako telesno kot psihično pripravljenost znova dvignili na želeno raven," je dejal Ante Šimundža.

Vijoličasti so na odmor odšli kot udeleženci lige prvakov, toda obenem tudi z drugim ligaškim porazom, ob Kamniški Bistrici so ostali praznih rok. "Poraz smo seveda analizirali, tako kot vsako tekmo. Fantom nisem imel česa očitati, bilo pa je opazno, da smo bili psihično prazni, ni bilo potrebne energije. A prepričan sem, da smo se iz te tekme nekaj naučili, izluščili smo pozitivne stvari. Optimistično in ambiciozno gremo naprej," je povedal trener vijoličastih, pred katerimi je izjemno naporen ritem, hkrati se bodo morali po evropskih spektaklih hitro spoprijeti s slovensko stvarnostjo.

Je ekipa pripravljena na tovrstne preskoke? "Fantje so dovolj veliki profesionalci, da vedo, za kaj gre. Ne glede na nasprotnika poskušamo na vsaki tekmi zmagati. Zdaj razmišljamo le o Krki, vse ostalo bo sledilo pozneje. Igralci imajo s preskoki že dovolj izkušenj, četrto leto zapored bodo jeseni igrali na mednarodnem prizorišču, čeprav je res, da je liga prvakov precej višja raven kot liga Europa. Seveda si bomo prizadevali, da bomo kos izzivu, in gotovo bomo storili vse, da bomo vedno maksimalni. Najprej seveda proti Novomeščanom," je odvrnil nekdanji odlični napadalec. Vprašanja o pričakovanjih pred preizkušnjo z Dolenjci mu ni bilo treba zastavljati ...

Tako kot trener razmišljajo tudi igralci. "Reprezentančni premor smo dobro izkoristili, kakovostno smo trenirali in si napolnili baterije. Zelo dobro vemo, da je domače tekmovanje prioriteta, brez osvojenega prvenstva ni lige prvakov, temu primerna je naša miselnost. Popolnoma jasno je, da moramo biti proti Krki na visoki ravni," je odločen Željko Filipović, ki je imel vmes nekaj težav s poškodbo stegenske mišice, toda zdaj je znova pripravljen na največje napore.

Teh bo v prihajajočem obdobju veliko, obveznosti si bodo sledile druga za drugo. "Fizično in psihično smo pripravljeni. Imamo veliko izbiro igralcev, vsak lahko izpolni trenerjeva pričakovanja. Vemo, kaj nas čaka, a kot sem že dejal, smo skušali reprezentančni premor čim bolje izkoristiti. S ciljem, da bo naša podoba takšna, kot si želimo, vse do srede decembra. Toda gremo iz tekme v tekmo, vsaka naslednja je najpomembnejša, na vsako se je treba maksimalno pripraviti," razlaga 25-letni Ljubljančan.

Na pripombo, da bi se popoldne na tribunah kljub ne ravno obetavni vremenski napovedi utegnilo zbrati spodobno število gledalcev, da bi ekipi še enkrat čestitali za napredovanje med evropsko smetano, je pomemben člen mariborske zasedbe odvrnil: "Čestitk je počasi že dovolj, to je za nami. Uvrstili smo se v ligo prvakov, dosegli smo izjemen uspeh, vendar se zavedamo pomena prvenstvenih preizkušenj. Seveda si želimo, da bi bilo veliko gledalcev, in nedvomno bomo storili vse, da bi jih razveselili z zmago, za katero verjamem, da bo pomenila začetek uspešnega niza rezultatov."

LAHKO VEČ DOBIJO, KOT IZGUBIJO
Na Portovalu so med reprezentančnim premorom ostali brez dveh močnih orožij. Matko Obradović in Martin Kramarič bosta danes na nasprotni strani in Dolenjci so bili seveda prisiljeni poiskati nove moči. Zanimivo bo videti, česa sta sposobna ganski vezist Nana Addo Welbeck Maseko in estonski napadalec Kevin Kruber, vratarsko konkurenco so zaostrili Miodrag Mitrović, Tomislav Pelin in Matic Čretnik.

Po slabem začetku sezone razmere v dolenjskem prvoligašu sicer niso ravno navdušujoče, nekateri že zahtevajo tudi "glavo" trenerja Miloša Rusa, a vsaj danes lahko krkaši odigrajo brez pritiska uspeha in se poskušajo sproščeni predstaviti v čim boljši podobi. Ker za njih dejansko velja, da lahko veliko več dobijo, kot izgubijo.