© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
19.07.2014 22:15:36

Vijoličasti uspešno v novo sezono

Drago Wernig-TAKA

Nogometaši Maribora so na uvodni tekmi letošnje sezone z minimalnim izidom 1:0 doma premagali Rudar iz Velenja.

Derbi kroga je bil zagotovo odigran v Ljudskem vrtu, kjer sta se pomerila lanskoletni prvak Maribor in lani tretjeuvrščeno moštvo slovenskega prvenstva Rudar. Gledalci, teh je bilo roko na srce zelo malo, so lahko v sobotnem večeru uživali v dobri predstavi obeh ekip, zmaga pa je na koncu ostala doma.

MARIBOR - RUDAR 1:0 (0:0)

Maribor - Stadion Ljudski vrt. 1000 gledalcev. Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin).
Strelec: 1:0 Viler (71).
MARIBOR: Handanović, Stojanović (od 63. Viler), Rajčević, Arghus, Mejač, Vršič, Dervišević (od 69. Bohar), Filipović, Ibraimi, Tavares, Mendy (od 88. Fajić). Trener: Ante Šimundža.
RUDAR: Rozman, Krefl (od 47. Jahić), Dedić, Knezović (od 90. Bolha), Klinar, Tolimir, Radujko, Stjepanović (od 75. Rošer), Črnčič, Firer, Eterović. Trener: Jernej Javornik.
Rumeni kartoni: Dervišević (16), Filipović (33); Stjepanović (21), Knezović (82)
Rdeči kartoni: -

Obračun je bil zelo živahen, obe ekipi sta si ustvarili veliko priložnosti, tako da sta se morala tako Handanović kot Rozman velikokrat izkazati. Že takoj v otvoritvi tekme so Velenjčani prišli do zelo obetavne akcije, streljal je lanskoletni kralj strelcev Mate Eterović, Handanović je njegov strel ubranil, v nadaljevanju pa žoge v mrežo ni uspel potisniti Leon Črnčič.

Vijoličasti so odgovorili silovito, preko Jean-Philippe Mendyja in kapetana Marcosa Tavaresa so si ustvarili štiri obetavne akcije, vendar sta bila mariborska napadalca v zaključku ali premalo zbrana ali pa ju je ustavil Rozman.

Tudi Rudar je imel v nadaljevanju prvega polčasa svoje priložnosti. Najprej je v 24. minuti še enkrat poskusil Eterović, vendar se je mariborski čuvaj mreže izkazal, v 41- minuti pa je Handanović še enkrat preprečil zadetek Velenjčanov, tokrat je poskusil Knezović. Na odmor se je tako odšlo z izidom 0:0.

Začetek drugega polčasa je bil veliko bolj miren, gledalci v Ljudskem vrtu so prvo priložnost videli šele v 56. minuti, ko je poskusil Ivan Firer, vendar je bil nenatančen. Pet minut kasneje je poskusil še Jahić, vendar tudi on ni uspel premagati Handanovića. Nato so se zbudili domači, Agim Ibraimi je poskusil s strelom v kazenskem prostoru, Rozman je bil na mestu.

Potem pa končno veselje na tribunah Ljudskega vrta. Velenjčani so izvajali kot, Mariborčani pa so uspešno posredovali in krenili v bliskovit protinapad. Začel ga je Vršič, ki je po dolgem prodoru lepo podal do Mitje Vilerja, ta pa je z natančno odmerjenim strelom premagal Rozmana.

Do konca tekme so si gostje prizadevali izid izenačiti, vendar si kaj prida dobrih priložnosti niso priigrali, vijoličasti pa bi lahko preko Ibraimija vodstvo podvojili, vendar je bil makedonski reprezentant dvakrat nenatančen. Končalo se je tako z minimalno zmago Maribora, ki ga v sredo čaka povratni obračun v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Zrinjskemu.