© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
01.03.2022 19:45:36

PRESUNLJIVA IZPOVED! Kako je Aleksander ČEFERIN reševal BRAZILCE iz bombardirane UKRAJINE ...

Profimedia

Nekaj podobnega smo do zdaj gledali le v filmih. Predsednik Uefe, Slovenec Aleksander Čeferin, pa je pokazal, kako velik človek je.

Nekdanji kapetan hrvaške reprezentance Darijo Srna je za hrvaške Sportske novosti spregovoril o tem, kako jih je iz vojne rešil ... "Velik, velik človek," je dejal Srna, danes športni direktor ukrajinskega Šahtarja. Srna je zdaj že doma, na Hrvaškem, na varnem, v krogu svoje družine, še vedno pa je pretresen nad tem, kaj se dogaja v Ukrajini. "V sredo zgodaj zjutraj, ko se je vse skupaj začelo, smo takoj začeli klicati ljudi in vse tujce, ki so bili v klubu, smo zbrali na enem mestu," je dejal Srna in nadaljeval: "Vsi razen Brazilcev bi lahko odšli z avtomobili, pa nismo hoteli zapustiti soigralcev. Ambasade so naredile vse, kar so lahko. Potem sem osebno poklical predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ker sem videl, da nimam več druge možnosti. Rekel sem mu: 'Predsednik, pomagajte nam. Potrebujemo vas.' In Čeferin je takoj stopil v akcijo. Naredil je vse in verjetno še več, saj je sredi noči iskal rešitev. Za naše igralce in njihove družine se je zavzel kot za svoje otroke. Ne vem, koga vse je poklical. Ves čas smo bili v stiku in zagotavljal je, da bo vse uredil in da nas ne bo pustil na cedilu.''
Dan in pol pozneje rešitve še ni bilo. Potem ko je Srna spet poklical Čeferina, ki mu je obljubil, da bodo vsi odšli iz Ukrajine, se je usedel v avto in odšel iz Ukrajine. "Čeferinu sem dal številko našega igralca Juniorja Moraesa, ki dobro govori angleško. Po 18 urah moje poti na Madžarsko, ki je skupaj trajala 37 ur, me je poklical Čeferin in dejal, da je Brazilce spravil na vlak, ki jih bo odpeljal na varno. Deset ur pozneje mi je javil, da je tudi Italijanom uredil prevoz z vlakom,'' je dejal Srna in hvaležno dodal: "Čeferinov največji uspeh ni, da je človek iz male države postal predsednik Uefe. Čeferinov največji uspeh je to, da je velik človek, ki je svojo veličino pokazal takrat, ko so ga ljudje res potrebovali. Nikoli ne bomo pozabili, kaj je naredil za nas."
Brazilski nogometaš Moraes pa ni hotel odleteti domov, dokler se ne zahvali človeku, ki mu je pomagal. Moraes je prišel v Grosuplje, na dom Aleksandra Čeferina, in se mu osebno zahvalil za pomoč ter mu poklonil dres Šahtarja kot veliko zahvalo vseh brazilskih igralcev in njihovih družin. (jz)