© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
30.04.2020 18:04:45

ZAPEČATENO! V Franciji predčasno končana nogometna sezona, prvak je PSG

Reuters

Francoska nogometna zveza in vodstvo ligaških tekmovanj LFP sta danes po pričakovanju potrdila predčasen konec prvenstva v prvi in drugi francoski nogometni ligi. Takšen razplet se je napovedoval že v preteklih dneh, ko je politika v državi sprejela nove ukrepe v boju proti epidemiji koronavirusa. Za prvaka je okronan pariški PSG.

Francoski premier Edouard Philippe je v torek napovedal, da se ligaška tekmovanja to sezono ne bodo mogla več nadaljevati in dodal, da to velja tudi za nogomet. Vlada se je odločila, da do julija tekmovanja v Franciji niso dovoljena in da to velja tudi za tekme brez gledalcev.

Zveza in vodstvo lige sta sledila navodilom vlade in potrdila predčasen konec tekmovanja. Naslov prvaka je tako po neodigranem celotnem prvenstvu vnovič osvojil PSG. Želja lige je bila, da bi prvenstvo odigrali do konca brez gledalcev, a bi bilo to zelo težko izvedljivo, saj bi morali nogometaši odigrati še deset krogov, PSG celo 11, novo prvenstvo pa se po načrtu začne že 23. avgusta.

Na koncu so za vrstni red v domačem tekmovanju določili lestvico po 28. krogu. Na vrhu je imel PSG 12 točk prednosti pred Olympique Marseillom, v ligo prvakov oziroma v kvalifikacije pa se je uvrstil tudi tretjeuvrščeni Stade Rennes.

psg 1
Reuters


Veliki poraženec prvenstva je Olympique Lyon, ki je prvič po 20 letih ostal brez evropskih tekmovanj. Tudi zato so v Lyonu v zadnjem trenutku za dokončanje lige predlagali zgolj končnico, a brez uspeha. Izpadla bosta Amiens in Toulouse, a se tukaj zaradi nepopolnega prvenstva odpirajo pravna vprašanja.

A povsem končana sezona še ni, saj sta PSG in Lyon še dejavna v ligi prvakov, ki si jo Evropska nogometna zveza Uefa želi izpeljati do konca.

Francoski klubi bodo po predčasnem koncu tudi finančno močno prizadeti. Samo z naslova TV-pravic bodo klubi izgubili 100 milijonov evrov, a manjkali bodo tudi prihodki z naslova pobranih vstopnin in sponzorstev.

Strogi ukrepi v Franciji so bili pričakovani. Zaradi pandemije novega koronavirusa je tam doslej umrlo že več kot 24.000 ljudi. Vse od 17. marca veljajo tudi stroge omejitve gibanja za državljane, ki bi se lahko razrahljale šele po 11. maju.